Урок по доброта: Ученик от Малко Търново намери чанта с пари и я върна

Васил Рибов от Малко Търново се прослави с добротата си, след като намери чанта, пълна с пари и документи и без да си помисли, че му е късмета, я върна

16-годишен младеж от Малко Търново се прослави с добротата си. Късметът му се усмихнал в събота и бедният десетокласник намерил чанта, пълна с пари и документи. Мисълта да задържи това богатство обаче изобщо не му минала през ума и той я занесъл в полицията.
Добрякът Васил Рибов разказа пред Нова телевизия как до магазина за хляб намерил дамската чанта. На излизане от търговският обект тя стояла на същото място. Късметът сякаш му усмихвал, но вместо да задигне парите, както биха направили повечето хора, ученикът се обадил на баща си, а той го посъветвал да занесе чантата в полицията.
„Извадихме личната карта на жената и й се обадихме. Тя беше в Турция и я чакахме повече от час да се върне“, разказва младежът.
Жената била тръгнала на пазар в южната ни съседка със семейството си. Преди да стигнат КПП-то, спрели да разгледат Малко Търново, снимали се и тогава жената забравила чантата си. Васко обаче не помислил и за миг да вземе нещо от чуждото.
Той е най-големият в семейство с четири деца.
Момчето и близките му дошли да живеят в Малко Търново преди две години. Всичките му братя и сестри ходят редовно на училище. Родителите работят в гората, за да издържат четирите си деца.
„Ние го учим, че трябва да е честен, да не лъже, да не краде. Дори един химикал да намери и да не е негов, той трябва да го върне. Започнахме от първи клас още с това възпитание и така си продължаваме. Както сме учени ние, така си възпитаваме и децата”, обясни майката на Васил Катя Райчева.
Васил получил благодарност от цялото семейство на жената, чиято чанта намерил в събота вечерта. Сега предстои да получи още признания от училищното ръководство на празника на училището.
„Там ще бъде прочетена заповед за награждаване на участници в мероприятията, посветени на празника на училището, след което Васил ще получи парична награда“, казва директорът СОУ „Васил Левски“ – Малко Търново Донка Цинова.