Ананиев се извъртя за маските: Ура, вече не са задължителни!

Здравният министър Кирил Ананиев отмени заповедта си за маските и те вече не са задължителни. Държавата ще купи 1 млн. предпазни маски за бедните

Маските, които вчера здравният министър Кирил Ананиев нареди да носим всички на открити и закрити обществени места, за да не разнасяме зараза с коронавирус, вече не са задължителни. Изненадващо той отмени заповедта си, която предизвика истинска буря в социалните мрежи. Повечето от хората цитират вирусологът доц. Атанас Мангъров, който сравнява маските с решетките на прозореца, които не могат да спрат комарите и мухите да влязат в стаята. По същия начин и коронавирусите не могат да бъдат спрени с обикновените маски, които се продават в аптеките.
Ананиев обаче мотивира решението си да либерализира леко режима с търсенето на консенсус в обществото и добави, че суровата мярка се подкрепяла от колегите му в Министерския съвет, макар че остана някак си у всички чувството за натиск отгоре за промяната.
Ако вчерашната заповед бе останала в сила, разходката до магазина щеше да е позволена само за маскирани. На останалите би струвала 5000 лева. Генерал Мутафчийски обаче по-рано заговори за гратисен период, през който всеки трябвало да си купи маски.
Най-вероятно и завишен размер на глобите за разходка в парка ще бъде намален, защото е ясно, че държавата няма как да си вземе парите от бедните хора.