Скандал! Апарати за белодробна вентилация продадени преди заразата с коронавируса?

Държавата е продала на безценица преди заразата с коронавируса апарати, нужни за спасяването на човешки животи, а сега се обсъжда от къде и как да се купят

Броени дни преди у нас да бъде регистриран първият заразен с COVID-19 и преди да бъде обявена извънредна ситуация, заради разрастващата се смъртоносна пандемия, от държавния резерв, през стоковата борса, са продали жизнено важните апарати, нужни сега за спасяването на човешки животи, сподели във Фейсбук съдия Румяна Ченалова.
Най-скандалното е, че държавата ги е продала на безценица, а в момента се обсъжда от къде и как да се купят, добавя тя.
„Според Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси продадените апарати за белодробна вентилация били стари и негодни за употреба. Значи десетки години са били съхранявани за време на бедствие или война без да бъдат сменени с годни! Това ли е смисълът на държавните резерви и военновременни запаси?“, пита Ченалова.
„Като са негодни защо не са бракувани? Защо не са продадени или предоставени безвъзмездно на болници или социални домове по реда на ЗДРВВЗ докато са били годни? Кой установи, че са функционално негодни?“, добавя тя.
„Защо не са заменени с нови, след като от декември 2019г. стана известно заболяването COVID 19? Какъв контрол е упражнил МС?“, пита съдийката.
„Дали всички държавни резерви и военновременни запаси са в това състояние и как да разчитаме на тях във време на бедствие или война? Кое е по- страшно – по време на световна пандемия да бъде продадена животоспасяваща медицинска апаратура или да се съхранява негодна такава, на която разчитаме и която би спасила или облекчила десетки, дори стотици болни хора?! Това са поредните лъжи и гафове на управляващите“, коментира тя.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!