Като има балъци и заплатата на депутатите расте

Според данните на Националния статистически институт, към края на септември 2019 година средната работна заплата в обществения сектор е 1267 лв., което формира основно месечно възнаграждение (ОМВ) на стойност 3801 лв.

Надали някой е убеден, че работят три пъти повече от работещите в обществения сектор. Още повече, че в болшинството от дните продължителността на пленарните заседания в парламента трае не повече от 3-4 часа.

Всеки депутат получава към месечното си възнаграждение допълнително 66.67% от ОМВ. Тези пари са безотчетни, като официално са предвидени за консултанти, помощници, справки, експертизи или едни 2 534 лева отгоре.

За участие в парламентарна комисия, съответният народен представител получава допълнително 15% от основното месечно възнаграждение. Ако е зам.-председател на комисията – 25%, а ако е председател – цели 30%.

В 44-тото Народно събрание има 23 комисии с общо 439 членове в тях. Това означава, че всеки народен представител участва средно в две от тях. Има и три постоянно действащи подкомисии с общо 15 членове и 9 временни комисии с общо 128 членове. Така общата бройка на членство по тази линия на заетост е 35 комисии с общо 582-ма члена. Или всеки депутат участва средно в 2.43 комисии. Така болшинството от депутатите получават допълнително още 30% от ОМВ за участие в комисии, или 1140 лв.

Депутатите получават допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, в размер на 1% от ОМВ за всяка прослужена година. Според данните от Парламента, над 110 депутати имат по 2 мандата, с 6 мандата са трима ДПС депутати, по пет мандата да 4 депутати. 31 депутати са с по четири мандата, също толкова са и депутатите с по три мандата.

Ако приемем, че трудовият стаж на депутатите е поне 20 години, то към заплатата си в края на месеца те прибавят още минимум 20% или 706 лева.

За научна степен депутатите получават до 15 %.

Други екстри

Две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера за дрехи на депутатите, или 2 534 лева годишно на човек.

Безплатен апартамент (за нежители на София). То включва и типово обзавеждане, както и плащане на месните данъци и такси, охрана.

Безплатен транспорт (градски, железопътен, морски – първа класа и спални вагони)

Работно помещение в София – ОФИС (с необходимите технически и комуникационни средства, както и на служебна уебстраница).

40 самолетни билета годишно – еднопосочни или двупосочни, за дестинации над 250 км. от София, а на останалите – до общо 12 самолетни билета годишно – еднопосочни или двупосочни, във връзка с дейността им като народни представители.

Квартирни и дневни за сметка на Народното събрание при посещение в изборните райони. Размерът на квартирните и лимитът на пътните, когато се пътува със собствен автомобил, се определят от председателя на Народното събрание.

При пенсия, ако имаш 10 години в НС – получаваш на изпроводяк едни 10 “основни заплати”, или едни 38 000 лева.

Всеки депутат, участващ в две комисии с 20-годишен трудов стаж получава около 8 600 – 8 700 лв. месечно възнаграждение. Това е около 7 пъти по-високо от средната заплата на работещите в обществения сектор. 

Всичко това плащаме с данъците си и за какво ????

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!