Общо 140 души на територията на Бургаска област са под карантина

С днешна дата продължава да няма установен случай на заразяване с коронавирус в Бургас. Заразени са 52, а починали двама …

 

Общинският противоепидемичен щаб в Бургас получи много сигнали и констатира струпвания в големите хранителни магазини на хора, които желаят да се запасят с продукти. Това създава висока степен на риск от заразяване с коронавирус. Затова съвместни екипи на РЗИ, Полицията и Община Бургас ще започнат проверки по магазините, които трябва да организират работата си така, че да не допускат твърде много хора едновременно на своя територия. За големите вериги, тип „Метро“ и „Кауфланд“, препоръчителната бройка е до 50 души. За средните, тип „Лидл“ и „Била“ –  до 20 души. За малките квартални магазинчета – до 5.

„При установяване на нарушение по време на проверка, търговските обекти ще бъдат глобявани или затваряни. Това струпване трябва да се ограничи. Включително при касата клиентите трябва да бъдат на отстояние един от друг, а вътре да си извършват регулярно дезинфекционни действия. Призовавам за дисциплина, отговорност и съпричастност“, заяви кметът Николов.

Съвместни екипи продължават и днес да посрещат и проверяват на бургаските автогари пристигащите от други краища на страната автобуси. Има първи случай на нарушена препоръка да не се пътува болен. Установена е жена с висока температура и кашлица, пристигнала от София в Бургас. Хубавото е, че в автобуса са били общо четирима души. Превозното средство е дезинфектирано. Останалите пътници са инструктирани да се включат в доброволна карантина. Жената е прегледана от инфекционист, не е дала симптоматика за коронавирус и е пусната за домашно лечение с препоръка за карантина. Продължават проверките на всички пристигащи пътници на бургаските автогари – медицински сестри от бургаските училища измерват тяхната температура.

Възложено е на общинското предприятие „Дезинфекционна станция“ да обобщи какви наличности от предпазни маски и дезинфектанти има в града, включително сред частните фирми, които произвеждат такива материали. Информацията ще бъде официално оповестена, за да знаят бургазлии къде да ги търсят.

През последните дни е установено, че в голяма част от анкетните карти, които се попълват на границата при влизане в България, се предоставят грешни адреси и непълна информация. Затова кметът Николов предлага, освен служителите на РЗИ, към събирането на тези данни за респект да се присъедини и Гранична полиция.

От общинския щаб съобщиха също така за случай с двама италианци, които пребивават в Бургас, след като решили да избягат от строгите мерки в тяхната родина и през сайт за резервации си наели квартира тук. За тях службите научават след сигнал от съседи. В момента италианците са под карантина и наблюдение.

„Това не означава, че са болни, но ние трябва да имаме информация кой откъде идва. Затова благодаря на всички, които ни помагат със своите сигнали“, добави кметът.

Днес директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров и старши комисар Радослав Сотиров – областен директор на ОДМВР – Бургас, съобщиха, че под карантина са общо 140 души на територията на Бургаска област. Следи се ежедневно те да не я нарушават. Сформирана е и група от общински служители-доброволци, които заедно с полицията проверяват дали хората под карантина я спазват, а също така им доставят до вратата всичко необходимо – хранителни продукти, медикаменти и др.

„Не се притеснявайте! Звънете на обявените от нас телефонни номера, информирайте се. Все още има шанс да се опазим, не е дошъл краят на света!“, обобщи кметът.