Още шест с коронавирус, епидемията се разраства

Общо потвърдените с коронавирус са 37. Състоянието на новите с COVID 19 е средно тежко. Епидемията се разраства, но все още в Бургас няма потвърдени случаи

Установени са шест нови случая на коронавирус у нас. Те са регистрирани във Военномедицинската академия и Националната лаборатория. Общо потвърдените стават 37 в България. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. майор Венцислав Мутафчийски, съобщава бТВ.
Състоянието на новите пациенти с COVID-19 е средно тежко, без да се налага интубация, добави той.
На редовния брифинг на ВМА той съобщи, че днес са изследвани 157 проби в София, 9 във Варна и 17 в Стара Загора.
Тези във Варна и Стара Загора са дали отрицателен резултат.
Във ВМА има 9 настанени със средно-тежко състояние.
Мутафчийски напомни, че има сериозни санкции за тези, които нарущат карантината си. „Защото ако я нарушат, знаете какво е наказанието според Наказателния кодекс – до пет години затвор и от 10 до 50 хил. лв. глоба. Винаги сме казвали, че тези пациенти нямат клинични оплаквания. Трима са в Плевен. Сутринта ви съобщих един пациент, който е нов от предишния ден, така че стават трима и двама в Габрово. Това е към настоящия момент“, обясни той.
В света са заболелите са 149 000.
Междувременно директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров съобщи, че се въвеждат още по-стриктен контрол по отношение на спазването на карантината, макар че в морския град все още не е регистриран случай с носител на коронавирус.
74 наши съграждани са под карантина, след завръщането си от рискови държави. Те не са диагностицирани като носители на коронавирус. Хората, с които живеят, обаче трябва да спазват 14 дневна изолация и после да си продължат нормалния живот.
Медицинските сестри, които в момента не са на работа в училищата, ще измерват температурата на всички пътници, които пристигат в Бургас с автобуси от София и Плевен. Транспортните фирми ще получат забрана за спиране на пътниците на междинни спирки в града. Слизането от автобуса ще става само на автогара Юг и автогара Запад.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!