Президентът вбеси ГЕРБавите и от Шипка, коронавирусът не го спира

Софийският щам е много безобиден от коронавируса Шипка и всякакви мероприятия на открито в столицата са позволени, коментира президентът

Разделителят на нацията, както ГЕРБерастите наричат президента Румен Радев, блесна в подножието на връх Шипка с бисер. Софийският щам е много безобиден от коронавируса Шипка и всякакви мероприятия на открито в столицата са позволени, каза той пред Нова телевизия и породи оживени дискусии в социалните мрежи. Едни го обвиниха, че се катерил към върха за пиар, но по този начин, след като не се съобразявал с решението за отмяна на честванията заради опасност от епидемия, излагал на опасност живота и здравето, на хората, които празнуват с него. Други пък обявиха, че истински се почитат героите на върха и няма вирус, който да може да спре родолюбците.
„Вчера България направи принос в световната медицина. Успя да изолира два различни щама на коронавирус. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и всякакви мероприятия на открито в столицата са позволени. Щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите. Честит празник на всички!“, каза Румен Радев.
„На този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът на войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и на войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението“, сподели във Фейсбук президентът.
„Каква ли щеше да бъде съдбата на България, ако онези велики българи се бяха поддали на „вируса“ на манипулацията, на „вируса“ на страха, на „вируса“ на примирението, на „вируса“ на слабоволието?“, пита той.
“Но те устояха и не се поддадоха. За тях дългът към паметта и подвига на опълченците на Шипка е свят и неотменим. Преди 142 години на тази дата България възкръсва след петвековното османско иго. Под знамената на руската армия воюват хиляди воини от много народи на необятната империя. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за България“, заяви на Шипка държавният глава.
„142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи да го опазим днес и в бъдните години“, добави той.
„През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи, отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“. Днес този дълг е ваш, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност“, заяви Радев.
„Вечна памет на героите! Да живее България!“, добави той.