Президентът към министрите: Не бива гладът да победи страха от коронавируса

 Законите трябва да са адекватни и на социалните измерения на кризата, породена от коронавируса, каза президентът Румен Радев

Не бива гладът да победи страха от коронавируса! Това каза президентът Румен Радев на среща с премиера Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев и представители на Националния оперативен щаб. Тя бе инициирана от държавния глава за спешните мерки ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус.
„В страната се вихри спекула с лични предпазни средства и дезинфектанти. Грозно е да се печели от страха за здравето на хората. Не го правете, призова той спекулантите. Можем да излезем от тази криза с дисциплина, с организация и доверие между институциите“, заяви Радев.
„Не трябва да допускаме един ден гладът да победи страха, защото тогава последствията ще са непредсказуеми. Законите трябва да са адекватни и на социалните измерения на кризата“, коментира той.
Премиерът отново изтъкна, че сме във война с невидим противник и някак ненадейно изръси, че вече сме на дефицит от 3,5 млрд. лева. Забранихме излизането на българи в чужбина, защото не можем да ги връщаме от екскурзия в далечни страни в света, изтъкна той.
„Имаме много добри шивачи. Натоварили сме на краен предел мощностите за да произведем предпазните средства. Няма да се изнесе нито един комплект преди да се презапасим“, уверява той.
Вицепремиерът Томислав Дончев пък каза, че трябва да се мислим за бъдещето и за хипотезата, когато ще имаме огромен брой заразени.
„Тогава приоритет ще са най-уязвимите възрастни хора. Обсъждаме варианти за строга домашна карантина, която вади необходимостта от разширяване с пъти на обхвата на службите за домашен патронаж. Това означава три пъти по-голям брой хора и техника, които да са в състояние да разнасят вода, храна на възрастните“, заяви Дончев.
„Издал съм седем заповеди, които регламентират редица процеси в страната за защита здравето на хората. С тях се създават специални извънредни условия в страната, с които се стараем навлизането и разпространението на вируса“, каза пък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Според президентът излишъкът от бюджета отдавна е изяден. Има дори дефицит от 3,5 млрд. лева, а това означава, че държавата няма пари и ще трябва да се спасяваме сами. Молете се само ужасният коронавирус да ви подмине!