Ваканция до сряда заради грипа, а в болниците паника заради коронавируса

Ваканция е обявена в цялата страна до 11 март заради грипа, здравният министър подписа заповед за епидемия, а в болниците закриват временно отделения заради коронавируса

Грипна епидемия до 11 март включително е обявена на територията на цялата страна. Това гласи подписана от министъра на здравеопазването днес заповед.
Със заповедта се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения, съобщават от здравното министерство.
Поне до сряда учениците от Бургас и от цялата страна ще са във ваканция.
Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.
Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.
На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.
Здравната система търси допълнителни ресурси, за да се справи с новата вълна болни и да отговори на нуждите при евентуални случаи на коронавируса, съобщава бТВ.
Инфекциозните отделения в част от болниците в страната са пълни. Разкриват се допълнителни легла. На места пък се закриват цели отделения и на тяхно място се създават сектори за коронавируса.
Във ВМА-София се закрива временно психиатричната клиника и така ще бъдат обособени още 40 легла за инфекциозно отделение.
„Капацитетите са запълнени. Ще трябва да се закриват отделения, за да се трансформират за инфекциозни случаи. Освен това трябва да бъдат оборудвани със защитени средства, персонал, бърза помощ, трябва да бъдат оборудвани“, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски.
От Оперативния щаб предупредиха и че в аптечната мрежа временно са изчерпани противогрипни средства, за които обаче няма доказателства, че лекуват коронавируса.