Затягат мерките срещу коронавируса, а заразените вече са 62 души

 10 положителни проби за коронавируса COVID 19 са отчетени във ВМА и Националната референтна лаборатория. Бойко Борисов също е изследван

62-ма души са вече заразените с коронавирус в България. Във ВМА от 95 направени проби четири са положителни. Хората се намират под домашно лечение. 145 проби са направени в Националната референтна лаборатория. Шест са положителните резултата. Това съобщи на редовния брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на COVID-19 ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски. Две от положителните проби са от село Василовци, откъдето бяха мъжът и жената, които починаха в „Пирогов“. Всички останали проби са от софийски болници, съобщава бТВ.

Във ВМА има настанени 10 души, в „Пирогов“ – двама, в Александровска болница – двама, в Габрово – двама и в Плевен – четирима души.

Премиерът Бойко Борисов и ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски са изследвани във ВМА за коронавирус. Резултатите от всичките изследвания са отрицателни. Изследвани са и всички членове на Националния оперативен щаб. Техните проби също са отрицателни.

В началото на брифинга ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски се появи с предпазна маска.
„Защо съм с маска? Защото си уших маска от два ластика и три слоя марля. Ето я сложната маска“, каза той, сваляйки я от лицето си.

Той съобщи за допуснато грубо нарушение на правилата, за което прокуратурата ще се самосезира. Човек с положителна проба за коронавирус от Лом е изпратен в Александровска болница, което по думите на Мутафчийски е грубо нарушение на правилата за лечение на инфекциозните болести.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев от своя страна съобщи, че се добавят в списъка още страни, от които при пристигането у нас всички ще подлежат на задължителна карантина. Това са Франция, Германия, Швейцария, Великобритания и Нидерландия.

Междувременно директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров каза пред Нова телевизия, че осем дyши от областта са поставени под строга карантина, след като властите са установили, че са контактни с двама от официално потвърдените заразени с коронавируса COVID-19 у нас.

Част от поставените под карантина са пътували в самолета от Барселона, в който е летят болният мъж от Варна. Другата част са били в един полет с мъжа от Великобритания, пристигнал у нас с полет от Гърция.
На всички контактни незабавно ще бъде взета проба, заяви за NOVA директорът на РЗИ-Бугас д-р Георги Паздеров.