Коронавирусът ни развали празника, отмениха тържествата за Трети март

Отменят официалния ритуал на връх Шипка за Трети март, коронавирусът и грипът развалиха празника. Отбелязваме скромно 142 години от Освобождението на България

По препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 планираният за 3 март официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя.
Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен, съобщава Нова телевизия.
Въведените временни промени на движението в района остават в сила, информираха от Областната администрация в Стара Загора.
„Решението на Щаба е съобразено със становищата на привлечени към него експерти от областта на епидемиологията, инфекциозните болести, вирусологията и превантивната медицина. Причина за препоръката, адресирана с официално писмо на председателя на оперативния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски до президента на България, председателя на Народното събрание, министър-председателя, областния управител на Стара Загора и кмета на община Казанлък, е, че струпването на големи групи хора на едно място е предпоставки за епидемиологични рискове“, заявиха по-рано днес от Националния кризисен щаб.
Въпреки че в страната ни няма регистриран случай на новия коронавирус, в последните дни се наблюдава грипна вълна от вирус тип „Б” в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област и др. Общопрактикуващите лекари и училищните ръководства съобщават за увеличена заболяемост от респираторни инфекции и грип, във връзка с което на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците – и на грипна ваканция. Справката на епидемичната ситуация показва, че обстановката в страната се усложнява и от активирането на други инфекциозни заболявания.