Covid-19 – мнения, съвети, митове

Социалните мрежи дават много възможности да научим как да се предпазим от коронавируса. Ето някои от тях :

Този коронавирус е специфично белодробен. Най-важно е се пазим от себе си – да се контролираме и да не пипаме носа и устата си (несъзнателно до 90 пъти на ден). Маските това предотвратяват. Миенето на ръцете по 20 пъти на ден по 10-20 секунди имат същата цел. Иначе заразяването става с директно напръскване на носа и устата от кашлица или кихане или след докосване с ръце, били в контакт на напръскани повърхности. Според мен не можем да се отървем от дрехите, които ще докосват напръсканите повърхности и ще носят заразата за седмица.
Допълнителни мерки:
– Избягвайте ръкостискане, прегръдки и целувки;
– Не пипайте, винаги ползвайте затворени длани;
– Ползвайте хартия или ръкавици, ако нямате натискайте всичко с гърба на ръката или кокълчетата за всякакви бутони;
– Отваряйте обществени врати с дърпане със затворени длани или с бутане с тяло. Лактите, най-близо до дланите, ползвайте в краен случаи, поради замърсяване на дрехите за повече от седмица;
– Мийте или дезинфекцирайте ръцете с над 60 градуса спиртен дезинфектант след всеки обществен контакт
– При кашляне или кихане ползвайте еднократни материали и изхвърляйте в боклука.
Благодарности към Dr. James Robb, молекулярен вирусолог и професор по патология в Университета Калифорния, Сан Диего за насоките!

Biser Pukalski

Здравейте, това е съобщение от (професор Чен Хорин) в Китай, Факултет по медицински науки на Занджанския университет…

Достъп до вируса на корона
За Ирак и арабските страни рано или късно няма съмнение, че министерствата на здравеопазването може да нямат адекватни медицински групи или напреднало оборудване за диагностика.
Ето защо, моля, започнете да използвате възможно следните методи:
((((((((* Витамин С)
Естествени за укрепване на имунната си система.
Не се тревожи, витамин С помага да се отървем от вируса в голяма степен, което е добре.

Предполага се, че всеки от тях може да бъде заразен с вируса Корона…
Затова не си стискайте ръцете и не докосвайте никого от страх от инфекция.
Необходимо е..
Не е тайна за науката…
Понастоящем няма специфична ваксина или лечение за вируса.
Опитайте се да поддържате кръвта си алкална… използвайки лимон и анасон, както и да пиете чаша вода с половин чаена лъжичка натриев бикарбонат сутрин… в името на профилактиката.
Новата корона… за съжаление се появи отново поради генетичната мутация, която направи вируса толкова опасен…
Това заболяване изглежда е причинено от синтез на ген в змия и прилеп. Която се консумира за ядене в Китай.. И по този начин придобива способността да заразява бозайници, включително и хората.

Важното сега е да предадете това съобщение до всички ваши познати:
Професор Чен Хорин, изпълнителен директор на Пекинската военна болница казва:
“ Резенчета лимон в чаша топла вода могат да спасят живота ви.“
Важна бележка:
Дори и да сте заети, трябва да погледнете това съобщение и да го предадете на другите!
Повтарям (топъл лимон))
Може да убие и раковите клетки!
Лимонът се нарязва на три части и се поставя в чаша, след което се налива гореща вода върху парчетата лимон.. По този начин водата ще се превърне в (алкална вода).
Пийте тази вода винаги, когато почувствате жадни… Определено ще е от полза за всички.
Горещият лимон отделя лекарство против рака.
Използвайте горещ лимонов сок, за да елиминирате раковите тумори. Тя е лечение за всички видове рак.

Извлеченото по този начин лечение само унищожава злокачествените клетки… и не влияе на здравите клетки.
Второ:
Моно карбоксиловата киселина, открита в лимоновия сок помага за регулиране на високото кръвно налягане и защитата на тесните артерии, и помага за регулиране на циркулацията на кръвта и намаляване на
Бързо се опитайте да прехвърлите информацията след четене, на познатите… За да стане ползата обща.
много важно:
Професор Чен Хорин отбелязва, че всеки, който получи това съобщение и го изпрати на друг човек, може да помогне за спасяването на живота на друг човек…

Митко Грозев

Британският в. „Гардиан“ коментира някои от най-често срещаните твърдения за новия Covid-19, за които много специалисти са на разнопосочни мнения.

Твърдение 1: Маските не действат

Носенето на хирургическа маска за лице определено не дава твърда гаранция срещу разболяване. Причината е, че вирусът може да проникне през очите, а дребните частици, известни като аерозоли, минават през маските. Маските обаче са ефективна преграда срещу микроскопичните капки, отделяни например при кихане и кашляне – а това е най-често срещаният път, през който вирусът попада в организма. Според едно проучване хората, носещи маски, са около пет пъти по-защитени. Според други нивото на защита не е чак толкова високо.

Ако знаете, че ще имате контакт със заразен човек, маската намалява шанса болестта да се предаде на вас. Ако проявите симптоми на коронавирус или бъдете диагностицирани с такъв, носенето на маска предпазва останалите. Така че маските са от съществено значение за здравните специалисти и социалните работници, чиято работа изисква контакт със заразени. Препоръчват се и за семействата на хора, в които има болен от Covid-19. В идеалния случай маска трябва да носи и болният, и грижещите се за него.

От маските обаче няма особена полза, ако просто се разхождате в града или се возите в автобус. Затова презапасяването е излишно.

Твърдение 2: Вирусът мутира в по-смъртоносен щам

Всички вируси натрупват мутации с времето и Covid-19 не е изключение. Доколко различните щамове ще се разпространят, зависи от естествения отбор – той определя като най-издръжливи версиите, които могат да се предават бързо и да се възпроизвеждат ефективно в тялото. Това не означава непременно, че ще оцелеят щамовете, които са най-опасни за човешкото здраве. Щамовете, които най-бързо водят до фатален изход или разболяват най-тежко, може да са по-трудни за предаване.

Генетичен анализ, проведен от учени в Китай върху 103 проби от вируса, извлечени от пациенти в Утан и други градове, стига до заключението, че още в началния етап на разпространение на вируса са се появили два щамa – наречени L и S. Щамът L е по-разпространен от S-щама – в съотношение 70:30. S-щамът се смята за първичния. Екипът от учени предполага, че щамът L е по-агресивен – или се предава по-лесно или по-бързо се размножава в тялото. На този етап тази теория е само предположение.

Твърдение 3: Не е по-опасно от сезонния грип

Много пациенти с Covid-19 няма да почувстват по-тежко неразположение, отколкото при сезонен грип. Но профилът на заболяването от новия коронавирус, включително нивото на смъртност, е много по-сериозен. Първоначално при избухване на непознато заболяване нивото на смъртност може да бъде надценено, ако не са взети предвид по-леките случаи. Но миналата седмица Световната здравна организация обяви, че случаят с Covid-19 не е такъв. Брус Ейлуорд, който водеше международна мисия за проучването на новия коронавирус в Китай, коментира, че доказателствата сочат, че не виждаме само върха на айсберга. Ако допълнителните изследвания го потвърдят, това може да означава смъртност около 1%. Което прави Covid-19 десет пъти по-смъртоносен от сезонния грип. Смята се, че последният убива между 290 000 и 650 000 души в света годишно.

Твърдение 4: Вирусът убива само много възрастни хора, затова младите да не се притесняват

Повечето хора, които не са в напреднала възраст и нямат придружаващи тежки заболявания, няма да се разболеят критично от Covid-19. Въпреки това болестта е по-вероятно да причини по-сериозни респираторни симптоми отколкото сезонния грип. Има групи в риск – здравните работници, например, са по-уязвими, тъй като са по-изложени на вируса. Мерките, които предприемат младите и здрави хора – като докладване на неразположения и следване на инструкциите за карантина, имат важна роля за защитата на по-уязвимите и определянето на траекторията на епидемията.

Твърдение 5: Трябва да прекараш 10 минути с болен, за да се заразиш

При грипа болничните указания определят като рисково стоенето за над 10 минути на по-малко от 180 сантиметра разстояние от човек, който киха или кашля.

Възможно е обаче човек да се зарази и за по-кратко време, както и да се зарази от инфектирана повърхност, макар това да е по-рядко срещаният път за предаване.

Твърдение 6: До няколко месеца може да има ваксина

Учените скоростно започнаха да разработват ваксина срещу новия коронавирус, подпомогнати от ранно откритата генетична последователност от китайските си колеги. Разработването на действаща ваксина продължава с ускорени темпове. Няколко екипа в момента тестват препарат върху животни. Трябва обаче да се има предвид, че за да бъде пусната за продажба, ваксината трябва да премине продължителни изпитания – това е изключително важно, за да бъдат проследени страничните ефекти. Ако допуснем, че ваксината стигне до търговската мрежа в рамките на година от избухването на заразата, това би бил много бърз успех.

Твърдение 7: Ако бъде обявена пандемия, значи няма какво повече да направим да спрем заразата

Пандемията означава разпространение на нова зараза в целия свят – но няма точен праг на заразените, при който да се обявява такава. На практика, предприеманите мерки не се влияят от това дали има или няма обявена пандемия. Мерките за задържане на разпространението на болестта са насочени не само в посока елиминирането ѝ. Забавянето на избухването на нови огнища и намаляването на болните в пика са също от ключово значение, за да могат здравните системи да поемат увеличения поток от пациенти.

Източник: The Guardian

Новата вирусна епидемия роди всевъзможни митове за профилактиката и лечението на COVID-19. Това принуди Световната здравна организация да опровергае най-популярните неверни твърдения, свързани с инфекцията.

1. Новият коронавирус (2019-nCov) може да се предаде чрез ухапване от комар.

Фактите: новият коронавирус не се предава с ухапване от комар. 

Това е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път, т. е. при вдишване на капки, които се отделят от дихателните пътища на болния при кашляне, кихане, чрез слюнка или секрет от носа. Към момента няма информация, че заразяването може да стане с ухапване от комар. За да се защитите от инфекцията, трябва да спазвате дистанция от хора, които имат симптоми на вирусно заболяване, да спазвате хигиенните правила и да миете ръцете си по-често.

2. Детската урина е профилактично средство срещу COVID-19.

Фактите: детската урина не може да профилактира новата коронавирусна инфекция.

Урината не убива вирусите и бактериите. Възможно е да съдържа малки количества вирусен или бактериален материал. Миенето на ръце и обработването на повърхностите с детска урина няма да ви защитят от коронавируса. Необходимо е редовно да дезинфекцирате ръцете си със спиртосъдържащо средство или да ги миете със сапун и вода. За обработка на повърхностите в помещенията използвайте битов дезинфектант.

3. Коронавирусът не вирее при ниски температури.

Фактите: пребиваването на улицата в студено време не унищожава коронавируса.

Температурата на човешкото тяло се поддържа между 36,5-37 градуса, независимо от температурата на околната среда. Затова няма никакви основания да се предполага, че ако се разхождате навън в студено време ще сте защитени от COVID-19 или други вирусни заболявания. Най-ефективният способ за профилактика е редовното дезинфекциране със спиртосъдържащ антисептик или измиването с вода и сапун.

4. Кокаинът защитава срещу коронавирус.

Фактите: Кокаинът не защитава срещу заразяване с коронавирус и е опасен за здравето.

Това е стимулиращ наркотик, който създава зависимост. Приемът му предизвиква опасни странични ефекти и вреди на здравето.

5. Коронавирусът може да се предава чрез предмети – монети или банкноти.

Фактите: рискът от заразяване с коронавирус посредством предмети – монети, банкноти, банкови карти е незначителен.

По предварителни данни коронавирусът съхранява своята жизнеспособност върху повърхности в продължение на няколко часа. Всеки предмет може да бъде заразен с него, ако болен кихне, кашля върху него или го докосне. При спазването на хигиенните правила рискът да се заразите по този начин е незначителен.

6. Коронавирусът може да се разнесе на 8 метра при кашляне или кихане.

Фактите: Капките, които се отделят при кихане и кашляне, могат да се разпространят на не повече от метър.

Когато инфектираният кашля или киха, вирусът се отделя от организма му при издишване, на определено разстояние. За да се защитите, е необходимо да спазвате дистанция от всички, които проявяват симптоми.

7. Сушилните за ръце унищожават коронавируса.

Фактите: не, тези уреди не убиват коронавируса. Средствата за дезинфекция на ръцете вече многократно са оповестени. Едва след като старателно сте измили ръцете си със сапун и вода, можете да се изсушите с кърпа или на сушилник.

8. Маските с филтър могат да се използват повторно, ако се изперат или стерилизират с антисептик.

Фактите: не, не се допуска повторно използване на маските, били те обикновени или с филтър. Ако сте в тесен контакт с човек, заразен с коронавирус или друга респираторна инфекция, лицевата повърхност на маската е заразена. След използването й трябва да я свалите, без да докосвате външната й страна, и да я изхвърлите в затворен контейнер. След това дезинфекцирайте ръцете си или ги измийте са вода и сапун.

9. Ултравиолетовата лампа има дезинфекциращ ефект и унищожава коронавируса.

Фактите: UV лампата не трябва да се използва за стерилизиране на ръцете или други части от тялото, тъй като може да увреди кожата.

10. Обработката на повърхностите с етанол или хлорсъдържащ разтвор унищожава коронавируса.

Фактите: не, обработката на повърхностите с етанол или хлорсъдържащ разтвор няма да унищожи вируса, който вече е попаднал в организма.

Но подобни вещества могат да увредят дрехите или лигавиците на човека. Трябва да се помни, че както спиртът, така и хлорният разтвор са ефективни за дезинфекция на повърхностите, но се използват превантивно и при спазване на правилата за употребата им.

11. Домашните любимци могат да ни заразят с коронавирус.

Фактите: към момента няма никакви доказателства, че домашните животни могат да бъдат приносители на вируса.

Освен това при контакт с тях задължително трябва да се мият ръцете. Това ще ви защити от редица бактерии, които наистина можете да прихванете от домашните любимци.

12. Ваксините срещу пневмония защитават от коронавируса.

Фактите: ваксините против пневмония, като пневмококовата ваксина или ваксината против хемофилус инфлуенце тип Б не защитават от коронавируса.

Този вирус е различен от всички останали и за него се изисква специална ваксина. Все пак ваксинирането срещу грипните вируси е препоръчително.

13. Редовното промиване на носа със солен разтвор защитава от заразяване с коранавирус.

Фактите: не, няма научни данни, че редовните промивки на носа със солен разтвор имат защитен ефект.

Това би могло да ускори лечението на хрема, но няма доказателства, че е ефективно при респираторна инфекция.

14. Чесънът ни защитава от коронавируса.

Фактите: чесънът е полезен за здравето, има определени противомикробни свойства. Няма данни обаче да е ефективно средство за профилактика срещу новия коронавирус.

15. Втриването на сусамово масло в кожата помага срещу COVID-19.

Фактите: не, сусамовото масло не убива COVID-19.

Той може да бъде унищожен само с някои дезинфектанти – на хлорна основа, етерни разтворители, 75% алкохол, пероцетна киселина и хлороформ. Използването на някои от тях обаче може да е опасно за здравето.

16. Коронавирусът поразява само възрастните хора.

Фактите: всеки може да се зарази, независимо от възрастта.

Старите хора имат повече хронични заболявания, които се обострят при тази инфекция, затова са изложени на по-висок риск от тежко протичане на болестта или смърт.

17. Антибиотиците са ефикасно средство за профилактика и лечение на коронавируса.

Фактите: антибиотиците не действат на вируса.

Те лекуват само бактериални инфекции. На пациентите с коронавирус може да бъде назначено антибиотично лечение при съпътстваща бактериална инфекция.

18. Има лекарствени средства за профилактика и лечение на коронавирусната инфекция.

Фактите: Към момента такива средства няма.

На заразения пациент се оказва помощ за лечение на симптомите, а при по-тежките случаи се осигурява поддържаща терапия. В момента се работи по създаването на специфични медикаменти против новия коронавирус и предстоят клиничните им изпитания. СЗО и партньорите й съдействат за ускоряването на този процес.

Интересно е да си зададем въпроса защо най-много заразени с коронавирус не са примерно в ромските махали, където хигиената и дезинфекцията не са толкова на почит, но …

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!