Адвокатка дава Борисов и Мутафчийски на прокурор за всяване на страх

Сигнал до главният прокурор срещу премиера Бойко Борисов и генерал Мутафчийки за всяване на страх изпрати адвокатка. Обвинява ги за престъпление по чл.326 ал.1 от НК

Адвокатка подаде сигнал срещу премиера Бойко Борисов и председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски до главният прокурор Иван Гешев.
Те предаваха заблуждаващи знаци за тревога, с което считам за вероятно да са осъществили състава на престъпление по чл.326 ал.1 от Наказателния кодекс, уточни бившият главен юрисконсулт в Община Пловдив Елена Гунчева.
Тя признава, че не е специалист по наказателно право, но настоява държавното обвинение да разследва дали генералът и вождът на ГЕРБ са нарушили закона.

Адвокат Гунчева припомня, че пред медиите Борисов заяви, че след 2-3 седмици ще сме в ада. Така по думите й той възбудил неоснователен страх и паника в голям брой български граждани, като използвал заблуждаващи данни.
„Ноторно известен факт е, че в България болните от коронавирус и починалите от него са пренебрежимо малък брой. И без да се принизява заплахата от зараза, насаждането на страх и паника сред българските граждани, използвайки медиите, за да разпространява заблуждаващи факти, Бойко Методиев Борисов вероятно е нарушил закона, което и следва да се установи“, коментира известната пловдивска адвокатка. Тя публикува своята жалба до Гешев във Фейсбук.
„Считам, че следва да бъде разпитано лицето, какви медицински показатели и данни за заболяването му дават основание да всява страх, като плаши българите с ад относно заболяването. Още повече, същото се случва в дни, когато православните християни в България празнуват Великденските празници и подобна тревога нарушава правото им на религия, като се има предвид, че съгласно Библията адът е наказание за грешниците, които са се отрекли от Бог или са имали смъртни грехове“, пише адвокат Гунчева.
По този начин лицето навежда твърдения, че явно само грешници и неверници се заразяват с вируса, добавя тя.
„На 12 април същото лице (б.а Борисов) заяви, че „ще дойдат хладилните камиони както в Ню Йорк /явно визирайки извозването на починалите от болниците/”, като отново създаде паника и страх сред хората, докато към посочената дата, починалите от коронавируса са 29 човека от началото на заболеваемостта в България“, припомня юристът.
„Насаждането на страх и паника сред населението и заплахите с „чували с трупове, хладилни камиони и ад” не само няма да спомогне за спазване на мерките, но и ще причини лека телесна повреда на гражданите – състояние, неопасно за живота, като ги разтревожи, доведе до депресия, безсъние, нервност, несигурност в бъдещето и дори суицидни мисли, които е възможно дори да бъдат реализирани, какъвто случай вече имаше“, предупреждава тя.
„Венцислав Методиев Мутафчийски, използвайки средствата за масово осведомяване, всеки ден насажда страх сред българските граждани, паника, която води до редица психични заболявания и суицидни мисли, като вместо адекватни мерки, съобразени със заболяването и картината му у нас, използва медиите предимно за всяване на паника, като също споменава трупове, хладилни камиони, смърт и т.н., многократно всеки ден, с което пряко застрашава психичното здраве на българите“, добавя адвокатката.
Всички изказвания на лицето са ноторно известни и моля прокуратурата да провери дали изказванията му не представляват евентуално извършено престъпление по чл.326 от НК, призова тя.
„Също така, моля да проверите дали чрез изказванията и предприетите мерки от Националния оперативен щаб, не се поставя в опасност здравето и живота на българските граждани, тъй като ежедневно мерките се променят, като най-показателен е примерът с маските, за които лицето първоначално твърдеше, че не са необходими, а на брифинг пред медиите с конклудентни действия и отклоняване на въпроси показа, че и бебетата и малките деца трябва да носят маски, което пък може да постави в сериозен риск здравето и живота им“, предупреди Елена Гунчева.
Тя призова прокуратурата за проверка и на здравният министър Кирил Ананиев.
„Моля да проверите дали има необходимата компетентност от професионална гледна точка за издаване на заповеди за противоепидемични мерки с оглед обстоятелството, че същият не е завършил медицина, а заповедите му са неиздържани, взаимно си противоречат и поставят населението в риск за здравето и живота му, тъй като на практика заповедите не са мотивирани от медицинска гледна точка, каквато е задължителна за противоепидемичните мерки“, пише още в сигнала на Гунчева до главният прокурор.