Десетки безработни от Бургас протестираха пред Общината въпреки заразата с коронавирус

Една от протестиращите в Бургас сподели, че се налагало да чака 7 часа пред бюрото по труда, за да й кажат, че нямала право на обезщетение, макар че е съкратена от работодателя си

Десетки безработни от Бургас протестираха пред сградата на Общината въпреки заразата с коронавирус. Заради мирното им шествие кметът Димитър Николов бе принуден да излезе при тях. Той им обеща храна. Хората, останали без работа, на които държавата отказва и обезщетение, макар че са съкратени от работодателя, трябва да кандидатстват онлайн за помощта.
Протестът е организиран в социалните мрежи. Пред Нова телевизия дама, която е майка на две деца, сподели, че е чакала 7 часа пред бюрото по труда, за да й кажат, че нямала право на обезщетение.
„Синът ми е студент и трябва да му кажа, че въпреки блестящия му успех трябва да спре да учи, защото няма с какво да го изпратя във Варна, защото ни съкратиха, защото ни уволниха, защото загубихме работата си“, сподели Венета Георгиева.
„Мизерстваме ние и семействата ни. Виновникът е държавата“, пише на плаката, с който тя посрещна кмета.
“Предния месец, за да си платим тока трябваше да намерим дарител, за да ни плати тока“, каза пък Красимир Атанасов.
Димитър Николов се опита да успокои безработните протестиращи, като каза, че Общинският съвет е взел решение да отпусне 300 000 лева за осигуряване на три нива хранителни продукти.
„Разбирам тревогата и изнервянето на всички. Напрежението идва в повече, знам. Нямам нищо против различното мнение и протестите. Но не бива сега и по този начин“, сподели във Фейсбук кметът.
„Разговарях с протестиращите, разбирам всички аргументи и ще направим всичко възможно да подпомогнем нуждаещите се и да облекчим хората в затруднено положение, но в момента е по-важно да удържим още малко! От няколко дни съм обнадежден, успяваме да ограничим масовата зараза, благодарение на всички вас“, добавя Николов.
„Разберете, струпването на хора е риск, който обезсмисля всички лишения и действия по изолиране на всеки един от вас! Ако продължим да удържаме тези нива на заболеваемост в Бургас, имаме голям шанс да успеем по-рано да излезем от този обръч. Имаме шанс! Още малко!“, призова той.