Екзотично предложение: Искат карантина за пришълците в Созопол и Приморско

На въпрос защо не сложат под карантина туристите, генерал Мутафчийски отговори, че затова са затворили София. В Созопол и Приморско е пълно с шопи

Екзотично предложение отправиха в социалните мрежи жители на Созопол. Те настояват вместо да им забраняват разходките и да им режат достъпа до Бургас, генерала, Бойко и министрите му да сложат под карантина всички пришълци, дошли от столицата, за да няма ръст в заразените с коронавирус и туристите да счупят здравната система.
Колите със софийска регистрация и в Община Приморско са вече повече от тези с бургаска. Местните настояват щаба да вземе мерки, за да не плъзне заразата край морето.
На брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин генерал Мутафчийски призна, че проблемът е сериозен, след като журналистка го пита защо туристите, напълнили през последните дни Банско, не са под карантина, след като идват от огнището на заразата – София.
„Не е проблемът само в Банско, а в цяла България. Черноморието се препълни със софиянци. Точно това наложи затварянето на София“, отговори Мутафчийски.
Той загатна, че ако се стигне до ситуацията лекарите да избират кой да живее и кого да оставт да умре, няма да имат предимство хората, които са здравно осигурени.
На въпроса ще бъдат ли настанявани в болници здравно неосигурени за сметка на пациентите, които са си плащали вноските, генералът отговори, че такова разделение не се прави по време на епидемия. Ако се изчерпят леглата, ще търсим възможност за разширяване, а не едни да се приемат, пък други – не, добави той.
Да настаниш болни от COVID-19 просто някъде, където да ги храниш и тъпчеш с лекарства, обаче не е достатъчно, защото според анестезиолозите за разлика от другите заболявания, почти всичките от пациентите с коронавирус се нуждаят от респиратори, а броят на обдишващите апарати, както и на лекарите в бедна България не е голям. Ресурсите в здравната ни система са много по-малки, отколкото в Италия и Испания, където лекарите са изправени пред дилемата да избират кой да живее и кой да оставят да умре. Дано Господ да ни пази!