Извънредно положение до 13 май? Адвокат събира подписи за отмяна

Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, обяви Бойко Борисов, а адвокат Емил Василев каза, че това извънредно положение убива бизнеса и води до болките в стомаха

Карикатура: www.facebook.com/TerminalniKolaji

Управляващите поискаха удължаване на обявеното до 12 април извънредно положение с още един месец, а във Фейсбук премиерът Бойко Борисов мотивира защо трябва драконовските мерки да останат до 13 май.
„Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ“, написа той в социалната мрежа.
„Светът в момента отчаяно търси ваксина срещу COVID-19, но до нейното разработване ни делят месеци. Единствената доказана в глобален мащаб превенция срещу вируса е социалната дистанция. Тя налага всички тези сурови мерки, които предприемаме. Разбирам недоволството на хората. Промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуацията в цял свят“, сподели Борисов.
„Натискът върху нашата система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация. Не може и не трябва да допускаме усилията, които всички българи положиха, да останат незавършени. Затова правителството предлага на Народното събрание да удължи срока на извънредното положение до 13 май 2020 г.“, написа той във Фейсбук.

Желанието на управляващите да удължат с още един месец ужасното извънредно положение, бе посрещнато с критики в социалните мрежи.
„Нашите управляващи са пълни нещастници. Опозицията също“, коментира бившият депутат Емил Василев. Според него схемата за подпомагане „60:40“ не работи и много българи се озовават в Бюрата по труда, за да търсят обезщетение като безработни. Макар че отговарят на всички условия и държавата би трябвало да плаща 60 на сто от заплатите им, техните работодатели предпочитат да ги съкратят.
Ако извънредното положение не бъде спешно премахнато, след две седмици повечето от четящите тези редове ще са с болки в стомаха, сподели адвокат Василев във Фейсбук.
Според него до 13 май 50% от българския бизнес ще е напълно умрял, а стринките и страхливците, дето не смеят да излязат до супера, ще са превъртели напълно и ще са на тежки антидепресанти /който все още има пари/.
„Продължавайте да ме псувате, понеже съм враг на шапкарите и ченгесарите и съм за отмяна на извънредното положение! Пак ще си говорим, като ви почнат болките в стомаха“, добавя юристът.

Според него, ако управляващите продължат да се поддават на паниката и унищожат икономиката, ще прибавят към жертвите на епидемията бедност, нищета и фалити, което допълнително ще удължи социалните проблеми и ще създаде депресия в здравеопазването.
„Няма медицински и законови критерии или изисквания, които да налагат извънредното положение, като мярка за борба вирусна инфекция. Спазването на социална изолация за рисковите групи и карантинните мерки за заразените можеше да стане и без умишлено убийство на икономиката“, пише адвокат Емил Василев в онлайн петицията, с която събира подписи за отмяна на извънредното положение.
„Управляващите страхливо се презастраховаха с една ненужна и пресилена полицейска мярка, която няма да спре коронавируса, но със сигурност ще предизвика стопанска криза, каквато страната ни не е преживявала от времето на Жан Виденов. България губи десетки милиони левове на ден, а фискалният резерв ще стигне само за няколко месеца“, предупреждава юристът.
„Ако извънредното положение не бъде незабавно отменено и не се предприемат адекватни икономически мерки срещу последиците му, ще последва бум на безработица, фалити на малкия и средния бизнес и рязко засилване на престъпността“, добавя той.
„Извънредното положение е и форма на полицейска държава, която наред с отрицателните стопански последици ненужно орязва правата и свободите на гражданите и е недопустимо да се прилага в демократична държава през 21 век. В този си вид извънредното положение е реликт от епохата на тоталитаризма. Навсякъде по високите етажи на властта виждаме генерали и полицаи, но не и ползата от тях“, коментира адвокат Василев.
„България се нуждае не от силоваци, които и без това доминират новата ни история, а от умни и образовани държавници, които имат визия как да я управляват в условия на тежка икономическа криза и след това“, добавя той в петицията си срещу извънредното положение.