Изкараха Мутафчийски Жана д‘Дарк, ще го пратят ли на кладата заради коронавируса?

Историята с коронавируса е твърде преувеличена, каза социологът Андрей Райчев и добави, че генерал Мутафчийски бил българският българската Жана д‘Дарк

Историята с коронавируса е твърде преувеличена. В момента човечеството си чупи икономиката, коментира социологът Андрей Райчев.
„Нито инфарктите, нито инсултите са спаднали, но вписваме починалите от коронавирус, които са повече и оттам идва голямата заблуда, че мозъчните и сърдечните заболявания са намалели, което няма как да се случи“, каза той в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по бТВ.
Райчев предупреди, че след кризата с коронавируса политиката ще се промени, защото ще има много гневни хора. Може би гладните ще са още повече и Шайката ще трябва да си намери набързо нова изкупителна жертва.
Социологът призова хората да не вярват на чудотворци, защото накрая в „счупения свят ще победи реалното“. Той изтъкна, че е нанесен голям удар по фалшивия модел, в който живеем, след което изненадващо нарече шефът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски българската Жана д‘Дарк.
Според Андрей Райчев обаче генералът паразитира върху страха на хората и затова трябвало бързо да се отървем от присъствието му.
Сравнението с Жана д‘Дарк обаче буди леко недоумение, защото това е девицата, която изгаря на кладата 19-годишна, след като спасява Франция от английските нашественици, а няколко века по-късно е канонизирана за светица. Подчинявали й са се генерали и благородници докато е водела войската към победи, а чудесата, които постига, обяснява с гласовете на светиите, които я направлявали. Кой обаче е ген. Мутафчийски и чии гласове чува, че да да бъде сравняван с Орлеанската дева?
За всички е ясно, че когато глада победи страха, управляващите ще намерят начин набързо да го пратят на „кладата“ като изкупителна жертва. Това обаче едва ли ще ги спаси. Промените са неизбежни, защото след кризата няма да остане нищо за крадене.