Милен Цветков отлетя към звездите с послание, а маските остават, за да мълчим

Милен Цветков ни напусна спазвайки правилата, на едно пусто софийско кръстовище… Отиде си за миг, но тази смърт ни разтърси, споделя съдия Румяна Ченалова
Милен Цветков отлетя към звездите с послание към нас – за цената на маските на мълчанието, за вината и отговорността ни… Това сподели във Фейсбук съдия Румяна Ченалова.
През този месец Цветков започна и ново предаване „Алтернативата“ по ТВ1, съобщава бТВ. Темата беше посветена на това как ще изглежда света след края на пандемията от COVID-19. Той не си спести и критиките към властта.
В един от последните си постове в социалните мрежи публикува снимка с маска и коментар: „Маските са , за да мълчите, не за са ви пазят“.
„По някакъв начин хората от екрана ни стават близки. Избираме „своите“ и ги приемаме в малката си лична общност. Милен Цветков беше приет в много такива общности – заради интелекта и смелостта си“, коментира Ченалова.
„Познавам го от екрана и от краткото време на едно интервю. Достатъчно време за преценката, че е различен – едновременно прям и спазващ невидимата граница на достойнството. Той спазваше правилата на човечността и имаше силата да премине стената на страха нарушавайки правилата на мълчанието по неудобни за властта въпроси. По ирония на съдбата смъртта му е такава“, добавя тя.
„Събудих се с мисълта – Милен Цветков ни напусна спазвайки правилата, на едно пусто софийско кръстовище…Уби го същество, чиито ценности и начин на живот са формирани на принципа „ние сме силните и ние можем да нарушаваме правилата, защото ние ги създаваме“. Милен Цветков воюваше точно срещу това“, разказва Ченалова.
„Отиде си за миг, но тази смърт ни разтърси. И постави въпрос – докога в своите малки общности ще разчитаме някой друг да изрича мислите ни, да воюва вместо нас и за нас, да бъде изкуплението на нашия страх и мълчание?! Докога наведени в мрака ще аплодираме в душите си изправените , светлинките , които ни дават надежда…“, добавя тя.
Почивай в мир!, написа в социалната мрежа съдия Ченалова.

Освен следа в журналистиката, Милен Цветков оставя две деца – на 24 и 8 години.
Негови колеги журналисти и приятели стартират дарителска кампания в тяхна подкрепа. Средствата ще събират и ще се разпределят с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.