Скандал в Царево заради глоба за сеч на дървета край Арапя

Символичната глоба от 1500 лева стана повод за скандал в Общинския съвет в Царево, а щетите за боровата горичка край къмпинг Арапя са непоправими

Символична глоба за изсичането на дървета край морето. Санкцията от 1500 лева стана повод за скандал в Общинския съвет в Царево.
Междувременно строежът на ваканционно селище в боровата горичка край къмпинг Арапя е пред завършване, съобщава бТВ.
Голяма част от къщите във ваканционното селище на мястото на някогашната борова гора са почти готови. Работата не спира.
Преработеният проект на комплекса предвижда изграждането на 23 едноетажни и двуетажни вили на обща площ от 24 декара.
Последните вили, които са още на основи, се строят буквално над скалите, на метри от брега на морето.
По телефона инвеститорът заяви в разговор с репортера Лора Стаматис, че се строи в частен имот.
„Всичко ми е по проекта! Не съм мръднал един сантиметър, следвам си и си спазвам проекта“, обясни инвеститорът Георги Атанасов.
Месеци след рестарта на проекта, от опозицията внесоха питане до кмета на Царево колко дървета са отсечени. Проверка на общината е установила, че са унищожени 56 дървета, за което инвеститорът е глобен с 1500 лева.
„Дърветата са над 300, според мен. 2012 година има приета наредба за зелените площи, където пише, че за едно отсечено дърво глобата е 500 лв, а тук говорим за 1500 лв, което е смешно“, заяви общинският съветник от Движение „Гергьовден“ Емил Пейчев.
От общината отказаха коментар. Според лесовъда Дико Патронов, участвал в залесяването на крайбрежието преди повече от половин век, щетите са не толкова финансови, колкото екологични.
„В следващите две-три години всички дървета ще изсъхнат. Причината за това е строителството, което строителство всъщност нарушава естествената среда, в която досега е расло това дърво“, обясни лесовъдът Дико Патронов.
Предвижда се селището да е готово до началото на лятото, но ще приема туристи от следващото.