Смях! Вирусолог изкара хората на Мутафчийски ловци на мухи

Страшният според Мутафчийски коронавирус сам ще си отиде, твърди доц. Атанас Мангъров. Според известния вирусолог повечето от мерките у нас са излишни
Търсенето на заразени с коронавирус у нас е като ловене на мухи. Стотици пъти повече са хората, които са се преборили с COVID-19, отколкото са официално регистрирани. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ най-известният вирусолог в републиката. Според него ефектът от мерките на ловците на мухи от щаба на Мутафчийски е нулев, защото докато младите и здравите хора не се срещнат с проклетия коронавирус, епидемията няма да си отиде.
Доцентът повтори пак своята тезa, че трябва да се премахнат ограниченията за спиране на разпространението на коронавируса.
Трябва да се пуснат здравите и младите да се омесят, за да изградят имунитет и да не тръгне епидемията от старите и болните, при които ще има много жертви, препоръчва доц. Мангъров, който смята, че правителството е постъпило правилно, като не е затворило църквите за великденските празници.
При последния си разговор с премиера Борисов той се е опитал да му обясни всички тези неща и сега вижда в отварянето на парковете и отпускането на мерките правилни действия, макар и не със скоростта, която иска, защото „щабът го е страх“.
„Това не означава, че трябва да съсипеш всичко, защото те е страх да носиш отговорност, като не можеш да я носиш, иди си и нека някой друг, който може да я носи, иначе не си за тази работа“, заяви Мангъров по отношение действията на щаба.
Той намекна, че думите на премиера за камиони с трупове са илюзия. Умират много по-малко хора, отколкото хората на Мутафчийски се опитват да ни убедят. Смъртността не е между 2 и 4, а по-малка, защото заразените са стотици хиляди, а умрелите само 58.
Според него най-вероятно тази инфекция сама ще отшуми, защото коронавирусът не е пригоден да циркулира сред човешки, а сред животински популации, прогнозира лекарят.
По неговите думи и преди е имало случаи, когато се е налагало лекарите да делят един респиратор на двама пациенти, както сега гледаме по новините, но тогава медиите не са показвали и затова не е имало страх сред хората. Като пример той даде вътрешноболнична инфекция, която е довела до смъртта на 11 новородени преди година в Неонатологията в София, но на никого не е направило впечатление.
Изводът е ясен – ловците на мухи от щаба на Мутафчийски трябва да си ходят, защото няма нужда повече да всяват страх. Добре ще е и ГЕРБавия им вожд да ги последва.