Съкращения заради COVID-19, Бургас оглави класация по безработни

Бургас и Варна са на челните места в негативната статистика за съкращения заради COVID-19. Опашките пред Бюрата по труда обаче са намалели

110 000 са новорегистрирани безработни от началото на извънредното положение. Най-много са в секторите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, а Бургас и Варна са на челните места в негативната статистика, съобщава телевизия BulgariaON AIR.
Галина Пармаксъзова е майка на две деца и вчера е освободена от работа от голям търговски обект. „Намаля обемът на работа в търговския център, в който работих и ме съкращават, както и други колеги от фирмата са в същото положение като мен“, разказа Галина.
Пикът на безработицата в Бургаска област е бил в началото на април, като на 6 април е отбелязан своеобразен рекорд – 1100 души регистрирани безработни за един ден. В последните дни опашките пред Бюрото по труда са намалели, след като обектите по морето, макар и колебливо, са започнали да набират персонал.
„Има един доста голям риск голяма част от туристическите работни места да не се върнат, тъй като интересът и към Черноморието и към планинския туризъм през следващата зима ще е доста по-малък“, обясни Адриан Николов от Института по пазарна икономика.
В момента вече се наблюдава тенденция работодатели, които имат обекти по морето да пренасочват част от персонала си, но Галина няма този шанс.
„Има магазини в Созопол, в Слънчев бряг, в Свети Влас, но има други момичета, които да отидат там, съответно аз съм с малко дете и казва, че съм неподходяща, тъй като трябвало първо до Слънчев бряг, после до Свети влас да ходя“, споделя Галина.
Тя е икономист по образование и се надява да си намери работа по специалността. Според експертите, по-голям шанс бързо да си намерят работа имат хората с висше образование. По тяхно мнение от началото на карантината има и открити нови работни места. Те са в сферата на онлайн търговията и IT сектора.