Ти да видиш ?! Заработи информационно-аналитичната система за COVID-19

Заработи информационно-аналитичната система за COVID-19, с която ще работи правителството. От нея данни ще получават РЗИ, Националният оперативен щаб, МВР, личните лекари, както и всички, включени в борбата с пандемията.

Тя показва в реално време карантинирати граждани в България, в кои болници и области са разпределени болните.

Данните в регистъра сочат, че най-голям брой с заразени е установен на 26 март. Освен това системата показва колко са хората в добро, задоволително или тежко състояние.

Цялата информация се събира и анализира, като ще служи за помощ на всички институции, борещи се с COVID-19.

56 000 са хората, поставени под карантина у нас. Най-много карантинирани има в Софийска област – над 8500 души, а след това е Бургаска област. Повечето от поставените в изолация са мъже.

Другият граждански регистър ще бъде с информация от хората, които ще свалят мобилното приложение ViruSafe. Данните от него ще се изпращат на личните лекари. Данните към мобилното приложение ще дават допълнителна информация към официалната.

Гражданите, които решат да го свалят, ще трябва да отговарят на въпроси за здравословното си състояние. Приложението нямало да се използва за следене, а данните, които събира, са ЕГН, пол и допълнителни хронични заболявания.