Чудовищни мерки срещу COVID-19: Затвориха София за Великден

Заради масовото напускане на София, здравният министър издаде заповед за забрана за излизане и влизане в столицата. Новите мерки срещу COVID-19 влизат в сила тази нощ

От 00:00 часа тази нощ до второ нареждане се преустановява влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарните коли, които трябва с документи да докажат необходимостта от извършването на съответния транспорт. Това каза преди минути на извънреден брифинг в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев.
Той съобщи, че се спират и междуградските автобуси до второ нареждане.
Допуска се движение с автомобили за граждани, които имат нужда от лечение, но трябва се посочи болницата, където трябва човекът да отиде да се лекува, уточни министърът.
Той съобщи, че работниците трябвало да посочат в декларациите и телефонният номер на управителят, директорът и ръководителят на предприятието. Определя се времеви график, в който служителите може да влязат или да излязат от столицата, за да стигне до работното място.
„Разрешено е от 06:00 часа до 08:00 часа. Разрешава се на работника да се върне от 18:00 до 20:00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват или се връщат от работа“, обяви Ананиев.
Шефът на Националният оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски пък заяви, че от вчера се наблюдавало тревожно явление – масово напускане на София, а този град бил основното огнище с най-много болни от COVID-19.
“Тези хора се разпръскват из цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. Те ще се изяснят през близките една-две седмици“, коментира генералът.
„Последните случаи с COVID-19 пак са близо 40 до този момент. Тези случаи с много пациенти не са инцидент, а тенденция. Това е в абсолютен контраст с безгрижността на нашите съграждани. В резултат на това щаба предложи затварянето на София за автомобили и невъзможност за напускането й. Премиерът прие доводите на щаба и разпореди за издаване на заповед на министъра на здравеопазването“, обясни Мутафчийски.