Шанс за Никола: Нужни са 70 000 лева, за да се спаси от множествена склероза

Младият Никола, който страда от множествена склероза, скоро може да загуби подвижност, но във болница му предлагат трансплантация на стволови клетки, за да спрат болестта

Млад мъж, който страда от множествена склероза, се нуждае от 70 000 лева, за да не се превърне в жив труп. Единственият шанс за Никола е да се подложи на терапия със стволови клетки, но офертата, която получил от клиника във Варна, е непосилна за него и семейството му. Затова разчита на хората с добри сърца да му помогнат.
„Както може би знаете, това е автоимунно заболяване, което засяга главния и гръбначния мозък. Отслабва чувствителността на краката, ръцете и лицето. Подвижността се ограничава и води до обездвижване, което е причинено от умирането на клетките“, разказва младият мъж във Фейсбук.
Той опитал различни методи на лечение, които не довели до съществен резултат. С времето състоянието му дори се влошило и движенията му са ограничени.
„Аз искам да се боря и имам волята да се изправя пред всички изпитания, които имам, заради това заболяване. До този момент съм преминал през множество болки и страдания, но отказвам да се предам и вярвам, че имам шанс за по-добър живот“, добавя Никола.
Преди 14 години моят живот и този на семейството ми коренно се промени, споделя Никола Николов пред Телевизия TVNBulgaria.
През 2006 г. младият мъж работел като заварчик. Тогава боледувал от варицела и ненадейно му поставили страшната диагноза множествена склероза. Започнал лечение, но животът му вече не бил същия.
„Всичко се промени. Преди 10 години болестта почти не се усещаше. Получавах пристъпи, но всичко се нормализираше, работех тежка работа и нямаше проблеми“, разказва Никола.
През последните четири години болестта прогресира.
След последния пристъп Никола ходи с много усилия. Притеснява се, че скоро може да загуби подвижност.
Шанс за Никола има във варненска болница, където може да му направят трансплантация на стволови клетки, но сумата е близо 70 000 лева. Средствата са много за семейството, което разчита на две пенсии.
Заради бързото развитие на болестта, Никола се надява да събере средствата за лечението.
„Вярвам, че с вашата помощ и добрина, аз ще имам своя шанс за по-пълноценен живот, живот изпълнен с красиви моменти заедно с моите любими хора! Благодаря на всеки, който би ме подкрепил – вашата помощ е безценна!“, добавя Никола.
Средствата за лечението му се събират чрез платформата helpkarma: https://bg.helpkarma.com/campaign/mnojestvena-skleroza-1098
До момента са събрани едва 7119 евро. И депутатите, и министрите, и дори президентът прежалиха вече заплатите си заради проклетия коронавирус. Докато сме в извънредно положение, ще работят безвъзмездно. Де да можеше да помислят за хората в нужда като Никола, за да има поне някаква полза от тях и усилията им да се изкарат герои!