30 медици заразени с коронавирус, COVID-19 взе още една жертва

Пламен Димитров от КНСБ разкри, че 44 000 българи са си загубили работните места, след обявяването на мерките срещу пандемията от коронавирус. Много от тях са без никакви доходи

549 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 8 нови случаи, като всички те са в София. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
201 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.
Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 30 души.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 22. Днес в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починала 90-годишна жена. Пациентката е страдала от диабет, сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест и други придружаващи заболявания.
Данните, изнесени от Националния оперативен щаб, показват, че кривата на разпространение на проклетия вирус вместо към пик през последните дни наподобява хоризонтална линия. Затова възниква въпрос дали управляващите не трябва да вземат пример от Австрия, където управляващите започнаха да облекчават мерките, макар че там починалите са над 200, а заразените – 12 000.
На фона на относително по-ниския брой заразени в сравнение с миналата седмица, който „статистиците“ на ген. Мутафчийски отчитат, в България се наблюдава страшно повишение на безработицата. 44 000 наши сънародници, които не са работили в сивата икономика, са вече регистрирани в бюрата по труда, съобщи преди минути синдикалният лидер Пламен Димитров.
Президентът на КНСБ обаче изтъкна, че много от доскоро работещите бедни не могат да се регистрират като безработни заради некоректни работодатели. На тях кризата им се отразява най-страшно, защото нямат нито спестявания, нито работа. На тях синдикалният лидр настоява държавата да осигури поне храната под формата на ваучери, за да не умрат от глад.