Безплатните чадъри на плажа мираж? Концесионерите против авантата

От Министерски съвет обявиха, че всички чадъри и шезлонги на плажа ще бъдат безплатни. Те обаче ще се окажат мираж, защото концесионерите са против

Безплатните чадъри на обезлюдените от заразата COVID-19 плажове вероятно ще се окажат мираж.
Антикризисният план на коалиционните партньори, който бе представен днес, предвижда и ваучери за почивка освен безплатната сянка за туристите. Управляващите предлагат като компенсация за авантата 100% отстъпка от наема на плажа, но това не устройва хич концесионерите и те са на път да се откажат да стопанисват плажните ивици.
Пред бТВ концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров сподели, че наемът не е най-големият разход, а обезопасяването. То е нужно, за да могат хората да се върнат живи и здрави по домовете си, обяснява той.
Освен чадърите, източник на пари за концесионерите е и наемът от плажните заведения. Не се знае обаче каква част от тях ще отворят изобщо този сезон.
Разходите са такива, че аз абсолютно безплатни чадъри и шезлонги на този плаж няма как да дам, каза Николай Димитров.
Наемите от плажните заведеният не могат да стигнат за заплати на спасители, медицинско обслужване и обезпаразитяване на плажа.
„Трябва да има хора, които ще обслужват тези чадъри, ще ги затварят, отварят, почистват. Как целият този механизъм ще съществува, от къде ние ще покрием разходите за заплати, че някой щял да намали половината наем, а това питат ли ни дали е достатъчно, стига ли?“, отбелязва и Кристиян Киров, наемател на плажа в Обзор.
В Обзор 9 от 10 заведения на плажа са се отказали да работят тази година. Наемателят на плажа в Обзор също обмисля вариант да се откаже да работи това лято, макар да внесъл и наема и банковите гаранции.
Решението на коалиционните партньори чадърите да са безплатни ще принуди стопаните на плажовете да ги зарежат, макар че са си платили концесионните такси на държавата, за да не трупат повече задължения. Може да се окаже, че освен безплатни чадъри, на плажа няма да има и спасители. Всеки в тази криза ще се спасява както може.