Васил Божков вади кирливите ризи на Шайката, Горанов изгоря?

Васил Божков проговори. Думите му са като камшик за управляващите. Бизнесменът познава добре Шайката и ако бъде подценен, може да си заминат и Горанов, и Бойко

Васил Божков проговори и финансовият министър Владислав Горанов се превърна в мишена. Бизнесменът обяви в интервю за бТВ, дадено по телефона от Дубай, че често е общувал с него и той не е разрешавал контакт с никого от Комисията по хазарта. Черепа намекна, че си е плащал когато е трябвало, но след като са решили да му откраднат бизнеса, „играта“ загрубяла.
„Знаете ли, навремето мутрите какво правеха? Има проблем, идват, казват: „Ще ти помагаме, ще решим проблема. Плащай!“. След това почват да те пазят, след това казват: „Дай ни част от бизнеса!“. Ако откажеш, идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри какво казват? „Ще решим проблема, трябва да ни плащаш“. После казват: „Давай бизнеса“ или идват с бухалките. Вече бухалките не са бухалки, прътове и вериги, а бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП“, заяви Божков в предаването „Тази сутрин“.
„Ако искате, да направим кратка ретроспекция какво се случи през годините и да започнем от 2014 г. когато Кадиев внася Закон за изменение на Закона за хазарта. На 19.11.2014 г. обаче поправката „Кадиев“ е отхвърлена. Той има една точка, която казва, че с държавна такса 20% се облагат турнирите на покер, 20% от събирани такси и комисиони за участие. На 26.11. Менда Стоянова внася същия закон, като разрешава с 20% от събираните такси и комисиони за участие да се облагат всички хазартни игри. На 5.12. този закон е приет“, припомни хазартният бос.
„Имам няколко въпроса: може ли лидерът на политическа сила да не знае, когато неговата политическа сила приема и отхвърля закон? Може ли финансовият министър да не знае, когато се приема и отхвърля данъчен закон? И освен всичко това, с Комисията по хазарта не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов лично“, подчерта Черепа.
„Целият репресивен апарат работи. А Борисов защо се оправдава, че запорите са от прокуратурата, запорите са от НАП, от Влади Горанов. Какво иска да замете Влади Горанов?“, попита той.
„Контактите ни са били много чести. Така че сега да бъде така добър да си подаде оставката! Нали каза, че ако е знаел, ще си я подаде? Ако не е знаел, че се приемат и отхвърлят данъчни закони, значи е лош министър и пак трябва да си подаде оставката“, заяви Божков.
„Естествено, че имаме лични контакти, срещи, разговори по телефона, есемеси. Да не би господин Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно? Не вярвам!“, добави той.
„С Комисията по хазарта аз не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов, лично. За което имам безброй доказателства. Законът не се тълкува, той се изпълнява. При едни правила – данъкът е един, при други правила – друг. Затова тотото е плащало един данък, а ние друг“, обасни Божков.
На въпрос дали е министър на Делян Пеевски Горанов отговори: „Как го разбрахте, че съм министър на Делян Пеевски. Аз и за Вас много неща мога да твърдя, но не е коректно, защото не е истина“.
За тежкото финансово състояние на ФК „Левски“ Божков обвини премиера Бойко Борисов. По думите му министър-председателят е „унищожил компаниите“, които са издържали клуба. По-рано тази седмица премиерът посочи, че държавата може да отпусне кредит на отбора, но ако се смени собствеността.
„Да е дал една стотинка лични средства Борисов за нещо? Как Борисов ще спаси „Левски“, ще му даде кредит? Или ще намери друг идиот, който да издържа „Левски“, а после да го арестуват и него? Аз съм инвестирал 25 млн. лв. за една година, „Левски“ беше стабилен клуб и вървеше нагоре“, коментира Божков.
„През всичките години, когато Васил Божков се е занимавал с хазартен бизнес, той или негови служители са нарушавали Закона за хазарта като са декларирани и внасял по-малко такси, от което загубите за бюджета са около 700 млн. лв. заедно с лихвите, каза пък Горанов.
Ако обаче Черепа изпълни обещанието си и пусне сигнали до институциите и медиите за срещите си с финансовия министър, ще стане страшно. Тогава ще възникнат доста неудобни въпроси за спестените милиони, а може би и милиарди левове, за ролята на #КОЙ и на прокуратурата като бухалка.
Думите на Божков са като камшик за управляващите. Бизнесменът познава добре Шайката и ако бъде подценен, може да си заминат и Влади Горанов, и самия Бойко Борисов, барабар с Пеевски. Може да се повторят събитията от 2014-та, когато правителството, оглавявано от Пламен Орешарски се сгромоляса след протестите срещу олигархията след назначението на депутата от ДПС за шеф на ДАНС. Ако Горанов все пак запази министерското си кресло, ГЕРБ ще понесе негативи и най-вероятно ще загуби изборите през 2021 година.