Държавните бензиностанции и намаляването на ДДС били грешка, а какво е „Бойко III”?

Бившият финансов министър Муравей Радев сравни глупавата идея за държавните бензиностанции с това съдийската колегия да се включи в една футболна среща

Създаването на държавни бензиностанции е лоша идея, даже много лоша. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV бившият финансов министър Муравей Радев.
„Ние и сега си имаме достатъчно държавни предприятия, които почти всяка година явно или скрито от държавата ги субсидираме – БДЖ, държавни ВиК, пощи, топлофикации. Някое от тях да е порокопсало“, попита той.
Според него подобна мярка няма да доведе до очаквания резултат – намаляване на цените на горивата.
Бившият финансов министър напомни, че в пазарна икономика основната функция на държавата е да създава пазарни правила и регулации и да контролира спазването им.
„Смешно е, че държавата щяла да увеличи конкуренцията и да намали цените – това е абсурдно. Все една съдийската колегия да се включи в една футболна среща“, коментира още Радев.
По думите му мярката с намаляването на ДДС за заведенията и книгите на 9% е не по-малко вредна.
Има пряка заплаха за данъчната система, която е добре балансирана, и освен това няма да даде ресурс веднага на бранша, а той има нужда от средства сега, обясни бившият финансов министър.
Премиерът Бойко Борисов също определи като грешка популисткото решение да свали ДДС от 20 на 9% за кръчмите и книгите, но каза, че е готов да поеме риска, а той носи вреда от 150 млн. лева за бюджета. Финансовият министър Владислав Горанов пръв се обяви срещу тази мярка. Грешка са и държавните бензиностанции. Грешка бе и Нено Димов, и Бисер Петков… Грешка и „Бойко III”. Дай Боже по-скоро да я поправим!