Корона, чао! Отива ли си COVID-19 или чужденци ще го разнесат край Бургас?

В Бургас няма заразени. Проф. Николай Витанов от БАН намекна, че епидемията затихва, но има опасност чужденците да разнесат COVID-19 край морето

Бургас остава територия, свободна от COVID-19, но дали няма да пламне ново огнище край морето това лято, когато започне британското нашествие към родните ни курорти? Математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е и член на омразния Национален оперативен щаб, намекна в студиото на бТВ, че е твърде вероятно това да се случи и затова трябва да се внимава. Ако се появи клъстер е нужно веднага да се вземат мерки, преди да се е стигнало до огнище, както стана в Банско.
Според него, един от най-сигурните сценарии е епидемията от коронавирус да се завърне през есента, но в по-лека форма.
В „Тази сутрин“ математикът каза, че сега сме в предпоследна фаза на разпространението на заразата, защото текущо е 20-40 случая.
Този сценарий е стабилен, следващият е между 0 и 20 с уговорката, ако мерките се спазват и няма дълги пасове, заяви Витанов.
Според него мерките са довели до спадане броя на инфектираните.
За пълно излизане от епидемията специалистът поясни, че не се знае как ще се държи вирусът. „Зависи какво е поведението на COVID-19, два пъти е имало епидемия на такива вируси и те затихнаха от само себе си, но сега разпространението е много голямо. Няколко милиона имаме“, добави той.
Проф. Витанов заяви, че най-вече носенето на маски е пресякло лавинообразно разпространение на коронавируса, за това е спомогнало и поставянето под карантина на завърналите се от чужбина.
Той поясни, че ако COVID-19 се върне под лека форма през есента, може и да не се наложи такова масово затваряне в икономически план, ако има и ваксина, няма въобще да има затваряне на икономиката.
Ако пришълците от Обединеното кралство това лято не разнесат заразата в курортите край морето, Бургас ще остане територия, свободна от COVID-19. Най-вероятно обаче през есента ще се наложи отново да носим маски, но дори и да пламне отново заразата, вирусът няма да е толкова страшен, защото се очаква да е мутирал и да е намалил своята острота към човешкия организъм.