КПП-тата в историята, но страшната битка с COVID-19 май предстои

От тази нощ махат КПП-тата, а ръководителка на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Андреа Амон предупреди, че страшната битка с COVID-19 предстои

От 00:00 часа на 6 май преустановяват дейността си КПП-тата, организирани от Министерството на вътрешните работи, на входно-изходните пътища на областните центрове. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес.
Със същата заповед се отменят и по-строгите мерки за влизане и излизане от София, съобщава бТВ.
Пунктовете се появиха на изходите на областните градове на 21 март, като целта беше да се ограничи пътуването без основателна причина вътре в страната. Трафикът действително намаля, но по Великден отново имаше хиляди пътуващи, а МВР заплаши, че ще търси наказателна отговорност на гражданите, отишли на почивка под предлог, че са на работа или с друг вид невярна информация.
Междувременно ръководителка на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Андреа Амон съобщи, че епидемията от COVID-19 набира инерция в България.
Агенция „Ройтерс“ цитира Амон, според която най-лошото тепърва предстои във Великобритания и в още четири държави, където апогеят на пандемията още не е достигнат.
Амон казва още, че във Великобритания, Полша, Румъния и Швеция вече от две седмици броят на новозаразените устойчиво нараства, а в България дори набира скорост.
Данните й обаче драстично се разминават с тези на НОЩ. Преди няколко дни от щаб на генерал Мутафчийски обявиха, че пикът на заболяването у нас е бил в дните между 20 – 26 април. Скоро, след като съобщиха добрата новина, пламна ново огнище.
КПП-тата отиват в историята, но най-страшното май предстои.