Маскарадът свърши, Ананиев отмени и забраната за разходките

Топлото време изкара непослушния народ на улицата и тъй като хората масово са без маски, здравният министър Кирил Ананиев спря маскарада, разреши и разходките

Носенето на маски навън вече е безсмислено. Здравният министър Кирил Ананиев най-после осъзна, че няма как в горещината човек да се маскира и отмени маскарада.
Казват, че трудът е направил маймуната човек, а в Международният ден на труда момчетата от щаба и здравният министър показаха, че и в тях е останало нещо човешко. След страховитите напъни да ни стресират дотам, че да не смеем да си покажем носа навън, експертите от тима на Мутафчийски смениха палачинката и започнаха на сутришния брифинг да разправят, че носенето на открито може да отпадне, но не и на закрито.
Майското чудо направи чудеса и след като българите масово излязоха на улицата, нарушавайки забраните на щаба, Кирил Ананиев бе принуден да спре маскарада.
Той издаде заповед, с която отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места.
В заповедта се посочва „Всички лица, които се намират на открити обществени места ( в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“.
Остава обаче задължително носенето на маски в градския автобус, в магазините и на други закрити обществени места.
Кирил Ананиев възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.
1 май е добър ден за човека! От днес хората ще могат да се разхождат на воля, да дишат без маски и то без да се страхуват, че някой с нашивки на рамото ще има напише набързо акта за 300 лева.