Нов сигнал за строеж край плаж Иракли, глобиха собствениците заради сеч на храсти

Нарушен е Закона за биологичното разнообразие и режима на Натура 2000 и защитената зона Иракли, каза Тома Белев. Природозащитници алармираха за строеж

На метри от екоплаж Иракли природозащитници се натъкнаха на строителство и подадоха сигнал до институциите. Става въпрос за два частни имота, разделени от гора. Собствениците им имали инвестиционни намерения да изграждат къмпинги, разкри репортерът на бТВ Лора Стаматис.
Това обаче в тази част на защитената зона е забранено.
Преди дни Васил Илиев и Гергана Василева станали свидетели на строителни дейности до плажа.
„До тъмно бръмчаха, копаеха дупки“, каза той пред бТВ.
Има инвестиционно предложение за изграждане на къмпинг в частните имоти. То обаче е прекратено от екоинспекцията в Бургас, тъй като в защитената зона е забранено всякакво строителство до приемането на нов или променен Общ устройствен план на община Несебър. От РИОСВ отговориха, че ще бъде извършена проверка на място.
„Изсичат гората реално, леят бетон, прекарват ток. Тук отдолу има едни летви, които всъщност предната седмица ги имаше, прекарват ток, което е ясно, че ще има строителство. Миналата година не беше чак така, бяха разширили само този път, това беше една супер тясна пътечка, ние идваме тук от доста време“, каза Гергана Василева.
Пловдивчанинът Емил Миразчиев, който прекарва всяко лято в Иракли, попада на табела за частна зона при опит да стигне до морето.
„Не вярвах, че ще се стигне дотам за заграждат и да режат достъпа до плажа. Оградата дори стига до самия пясък, което е престъпление“, добавя той.
„Заградихме овощната градина, ще я поддържаме“, каза Ивайло Радков – представител на собствениците.
Имотът бе разчистен от храсти, сухи дървета, но какво ще става там не съм запознат, каза кметският наместник на село Баня и с. Емона Емил Огледалов.
За увреждане и за изрязване на храстовидна растителност е съставен акт на единия от собствениците.
Проверка направиха и от Строителния контрол, а резултатът се очаква до дни.
„Не са получили разрешение за ограждане и за обработване на съответните имоти, а още по-малко за подравняване и разчистване, т.е. нарушен е Закона за биологичното разнообразие и режима на Натура 2000 и защитената зона Иракли“, обясни Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.
В защитената зона е забрано строителството до приемането на нов или променен Общ устройствен план на Община Несебър.
Природозащитници готвят протест, а собствениците на имотите чакат регламент за къмпингуването.