От 1 юни отварят заведенията на закрито

От 1 юни ще отворят заведенията на закрито, а 23 плажа у нас ще предлагат чадъри и шезлонги на нулеви цени, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред bTV.

На останалите плажни ивици цените ще варират от 1 лев до 5 лева, съобщи на брифинг в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова.

Сега действат 57 договора за концесии и 75 – за наем на плажове.

На Каваци-юг, Каваци-север, Елените, ММЦ – Приморско, централния плаж в Царево, Ахелой, Обзор-юг шезлонгите и чадърите ще са безплатни, както и на плаж Бургас – Север. На плаж Крайморие цената на чъдър е 5 лева, както и по 5 лева за шезлонг.

В Златни пясъци цените ще са 2 лева за шезлонг и 2 лева за чадър.

Там е едно от най-сериозните намаления на услугите за национален курорт, каза Ангелкова.

Цените на северния, централния и южния плаж в Слънчев бряг ще бъдат по 4 лева.

Останалите договорени към момента цени: Албена – 1 лев, Балчик – 1,5 лева, Созопол – между 3 и 5 лева, Равда – 2 лева.

Ангелкова е категорична, че „всички стопани ни плажни ивици трябва да предложат 50-процентно намаление за плажните принадлежности.“

При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лв., а при повторно нарушение – 100 хил. лв.

Предстои да бъде създадено мобилно приложение, което да показва цените и заетостта на всеки от 132-та плажа в България.

Министър Ангелкова разкритикува концесионер, който е обявил цени: „Прави ми неприятно впечатление, че един и същ концесионер – на къмпинг „Градина“ – част 2 и на „Перла“ е предложил 8 лв. за плажните принадлежности“. Това се дължало на стари договори от регионалното министерство, поясни Ангелкова и призова концесионерите и наемателите „да бъдат разумни и отговорни“, за да привлекат българските туристи по Черноморието.

По отношение на цените в хотелите тя подчерта, че държавата не може да се меси, тъй като секторът е изцяло частен.

Ангелкова каза още, че се надява от 15 юни да започнат да се изпълняват полетите с редица европейски страни. Имало интерес и към морето ни, и към планините ни.