Пенсионирана учителка от Бургас стана ученичка, учат я да говори от таблет

С енергията си бившата учителка от Бургас Вена Манцарова е заредила всички, които са се обединили около обучението й

78-годишна учителка от Бургас стана ученичка. В дългите дни на изолация Вена Манцарова търси начин да общува пълноценно със семейството си, съобщава Нова телевизия. У дома й са на разположение електронни устройства, но не умее да борави с тях.
След няколко телефонни обаждания се свързва с областния управител на Бургас и с негова помощ започва да се учи на дигиталния език на 21-ви век.
От няколко дни бившият преподавател по руски език се обучава как да борави с таблета, така че да може не само да се чува, но и да се вижда със своите близки и приятели
В месеците на карантина почувствала, че трябва да има връзка с дъщеря си, която живее във Варна, както и с внуците си, които са на различни места по света.
„Зет ми си даде компютъра, а като лоялен клиент ми дадоха и таблет. И аз реших, че след като имам тези технически устройства, трябва и да ги използвам”, разказва Вена Манцарова.
Свързала се по телефона с областния управител и помолила за помощ – да й изпратят доброволци, които да я научат да борави с телефонните приложения. От администрацията веднага се свързали с фирма, която се отзовала на призива за помощ.
„Убеден съм,че има много хора от това поколение, които не могат да боравят с техника. Госпожа Манцарова преподаде на нас като ученици поредния урок по човещина, дух отзивчивост, търсене”, заяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.
„Основното, на което е научихме, е да може да комуникира, т.е. да използва няколко програми, които са за комуникация с нейни роднини, близки”, обясни Стоян Николов, собственик на фирмата – обучител.
За да не забрави последователността при боравене с приложението бившата учителка старателно записва всяка стъпка в тетрадка. Когато доброволците – обучители си тръгвали, тя започвала отново да преповтаря наученото. Провела вече десетки разговори.
До 78-та си година пенсионираната учителка не намерила време да се сближи с техниката, защото обичала да чете книги. Историята обаче е доказателство, че възрастта не е пречка за нови знания и нови технологии. А любопитното е, че с енергията си Вена Манцарова е заредила всички, които са се обединили около обучението й.