Президентът заговори за авантюрите на Бойко Борисов

Президентът, който според Бойко Борисов мърморел като свекърва, скастри ГЕРБерастите заради авантюрите с бензиностанциите и глупостта с ДДС

Карикатура: Христо Комарницки/ Фейбук

Президентът Румен Радев отново захапа управляващите, скастри ги жестоко заради намаляването на ДДС и заради идеята за държавните бензиностанции.
Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме от него с още по-голям хаос, коментира пред журналисти в Садово президентът Румен Радев. Той разкритикува някои от най-мащабните законодателни антикризисни инициативи на управляващите – за намаляване на ДДС в някои сектори и за създаването на Държавна петролна компания, съобщава бТВ.
„Аз не мисля, че към такава сложна и отговорна система, каквато е данъчната, трябва да се подхожда „на парче“ и без ясни идеи и разчети“, подчерта държавният глава.

„Авантюра“ – така той определи идеята за създаване на държавни бензиностанции. Според него цялата инициатива показва неспособността на държавата да се справи с картела в горивата и е странно как сега тя ще играе двойна роля – на конкурентен участник на пазара и на регулатор.
„Тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. Тези, които искат да реализират тази идея, трябва да покажат много ясно откъде ще се вземат тези ресурси. Ако ще строим държавни бензиностанции по начин, по който се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим“, заяви Радев.
Хулите му срещу ГЕРБавите дойдоха, след като те решиха да свалят ДДС от 20% на 9% за ресторантьорския бранш и книгите. Очаква се обаче след популисткото решение да зейне дупка от над 150 млн. лева в бюджета. Финансовият министър Владислав Горанов пръв се обяви срещу тази мярка, а премиерът Бойко Борисов я определи като „грешка“, но заяви, че е готов да поеме риска. Дали обаче това няма да доведе до фалит на системата, след като поради некадърността си управниците счупиха икономиката, с глупавите мерки срещу коронавируса?
Чудесно е да се намалят данъци на книги, но защо и на ресторантьорите!? Когато разходната част в бюджета е надута покрай завишения ръст на безработни и мерките срещу бедността, увеличаваща се с всеки изминат ден покрай коронавирусната минавка, е нормално властниците вместо да се чудят как да завишат още повече харчовете, да намерят приходи, за да не фалират държавата. Сега всички искат пари, а Бойко като добра фея обещава по нещо на всеки, който си отвори устата и заговори колко е пострадал от мерките срещу проклетия коронавирус. На магия обаче няма как да задоволи всички и скоро ще лъсне грозната истина, а тогава няма да има нищо по-естествено от това да се разкара от политическата сцена заедно с некадърните ГЕРБерасти.