Президентът заговори за кражбите и корупцията и вбеси пак Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев започнаха да си мерят авторитетите. Говорят за кражбите, корупцията и труповете, а до изборите има много време

Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. Отдавна снех доверие от този кабинет и от години апелирам да се пресекат корупционните схеми, които днес неудържимо изплуват на повърхността. Откакто ни управлява г-н Борисов, смъртността расте, а Българя се стопи с 600 000. Това сподели във Фейсбук президентът Румен Радев.
„Недостойно е да се присвояват достиженията на българските медици за справяне с коронавируса. При толкова много социолози, политолози, журналисти, наети да възпяват министър-председателя, не виждам смисъл сам да се хвали“, заяви държавният глава пред медиите.
„Днес българите протестират, отстоявайки своите права със законни средства, и органите на реда трябва да уважават тези права. Недопустимо е да се събират лични данни на мирно протестиращи граждани, заявих днес пред журналисти при посещението си в град Елин Пелин“, сподели Радев.
„Там, където местната власт е на място си и е ангажирана с развитието на образование, спорт, с подкрепа на млади семейства – както в Елин Пелин – има възможност за предоставяне на 4 хил. лв. за семейства с трето дете, с помощта на бизнеса се постигат резултати“, добавя той.
„Посетих и високотехнологично предприятие за соларни технологии, което без държавна подкрепа възстанови производство благодарение на съвременен мениджмънт и иновативност, въпреки неравностойната конкуренция с други световни кампании, които са получили такава. Ролята на държавата е максимално бързо да осигурява финансова подкрепа за затруднените компании в България за запазване на заетостта и гарантиране на производството“, коментира президентът.
Много остро реагира премиерът Бойко Борисов на думите му, че управлението на ГЕРБ е довело до стопяване на населението на България с 600 000 души. На брифинг в МС министър-председателят обвини държавния глава в лицемерие.
Със справки за раждаемостта и смъртността в страната в ръка, Борисов направи следния анализ: „По време на нашето управление са се родили над 770 000 души – щом смъртността е заради нас. Със 150-200 000 млади българи повече са се родили по време на нашето управление. По време на неговата партия 2005 г. – 113 000 починали, през 2019 г. 108 000 – при неговата партия мрат повече“, съобщава бТВ.
„Представяте ли си колко е пропаднал тоя човек?! С какви данни да се замерваме – когато аз говоря с лидерите на Балканите как да докараме пари, как да влязат хора в ресторантите, как да влязат в хотелите, как тези, които протестират, да возят туристи, за да си изкарат парите, а не да ги съберем от данъците на хората и да ги раздадем“, възмути се премиерът.
Той нарече президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова „лицемерни“ заради думите ѝ, че трябва да сме заедно и последвалото остро изказване на държавния глава.
„Ако си спомним тези 3-4 месеца на служебното правителство, когато беше и президент, и премиер, единственото, което запомнихме тези 3-4 месеца, беше много скоростното желание да се похарчат за Грипените милиарди и липсата на 100 млн. в митниците вследствие на бума на контрабандата по време на това управление“, подчерта Бойко Борисов.
Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев започнаха да си мерят авторитетите. Говорят за кражбите, корупцията и труповете, а до изборите има много време и често ще дуелират пред медиите в стремежа си да увеличат електоралната си тежест.
Стремежът на Бойко да се изкара спасител се оказа ялов. Истината лъсна, след като Кокала го джироса от Дубай, но Борисов отказа лекциите, с които можеше да спаси ФК „Левски“ от фалти.