Рибарите на протест в Бургас, искат работа и падане на забраните

COVID-19 кризата ни стига, не ни вкарвайте в още една, призоваха рибарите на протест в Бургас, а от ИАРА обясниха защо не могат да спрат забраната за улов на бяла мида

Рибари излязоха на протест пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас заради новата забрана за улов на бяла мида.
Те вдигнаха плакати с призиви: „Искаме работа, а не забрани и подаяния!“, „Не на забраната! Размножителният период вече мина!“, „Защо съсипвате и малкото работещи бизнеси?“, и „COVID-19 кризата ни стига, не ни вкарвайте в още една!“.
Решението за забраната на улова на бяла мида е на Министерство на земеделието и трябва да влезe в сила от утре за период от три месеца, съобщава бТВ.
Десетки рибари от Шабла до Царево се обявиха срещу тази забрана. От ИАРА уверяват, че мярката е, за да се запази популацията на бяла мида.
„Процесът на размножаване на бялата мида стартира от април и свършва през септември“, каза изпълнителният директор на ИАРА Бургас Галин Николов.
Смешно е, ако някой си мисли, че мидите ще се съобразят със забраната и ще започнат да се размножават, коментира пък Георги Рахнев.
В момента е разрешен единствено уловът на рапани. Затова и повечето лодки не влизат в морето.
На пристана в Поморие от дълго време стои лодката на Йордан Шопов.
„Вече повече от месец не съм извадил никаква риба. Как да си плащам разноските?“, пита той.
За последните няколко години има открити 5 фабрики за преработка на бяла мида у нас, а продукцията се изнася за Италия и Испания.
За 100 кг. се изкарват около 400 лв., затова и много риболовци си вадят документ и за правоспособност за водолази и наред с рибата ловят и миди.
Ако забраната не бъде отменена, рибарите от цялото Черноморие заплашиха с активни протести следващата седмица в София.