Соколар от Бургас отглежда много редки птици в дома си

Близо 100 нетрадиционни домашни любимци има соколар от Бургас. Пламен Паскалев отглежда много редки птици като мишеловът на Харис, който обитава южните части на Америка

От близо 25 години соколар от Бургас се грижи за близо 100 нетрадиционни домашни любимци.
Докато извънредното положение и изолацията се оказа тягостна за много хора, то някои почти не ги усещат заради начина си на живот. Пламен Паскалев отглежда хищни птици и обичайно прекарва в изолация по-голямата част от деня си, а понякога – и нощта, заедно със своите ястреби и соколи. Мъжът притежава и една от най-впечатляващите интелигентни хищни птици – мишеловът на Харис.
От близо 25 години Пламен е отдаден на своите близо 100 на брой нетрадиционни домашни любимци. От хищните той отглежда нощни грабливи птици, ястреби, соколи и един от най-впечетляващите видове – мишеловът на Харис. В природата тази интелигентна и много социална птица обитава южните части на Америка, до Чили и Аржентина.
„Тя е единствената хищна птица на малко по-високо еволюционно стъпало като интелект. Само този вид ловува на групи. Това е характерно за по-високия клас животни като бозайниците. Те оформят групи от 6 или 8 индивида, които може да са в роднински връзки от различни поколения”, обясни Пламен.
Умен като големия гарван и комбинативен като вълците, мишеловът на Харис се отглежда у нас едва от седем соколари. Цената му е значително по-висока от тази на соколите и ястребите, обитаващи нашите ширини.
Пламен е отдаден на птиците и е до тях от излюпването до укрепването им. Всяко пиленце се регистрира в Регионалната екоинспекция със свое родословие. Пламен има инкубатори и обгрижва и храни на няколко часа всяко новоизлюпено малко пиленце. Разказва, че неведнъж е бил атакуван от тях.
„Имал съм проблеми с птици, които имат малки, и аз трябва да вляза вътре при тях, за да видя дали са добре. Тогава родителите са страшно агресивни”, разказа той.