Солена глоба за стопанина на плажа в Ахтопол заради изораните дюни?

Багерът, разорал плажа в Ахтопол, е увредил сиви дюни. Ще бъде незабавно наложена глоба в размер от 10 0000 до 50 000 лева, каза министър Николина Ангелкова. 

Багерът, разорал плажа в Ахтопол, е увредил сиви дюни, показа проверка на място на екоинспекцията в Бургас. Пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова каза преди проверката, че на концесионера ще му бъде наложена глоба, ако има нарушение.

Пред проверяващите управителят на плажа обясни, че багерът минал по вече съществуваща пътека, за да постави дървена скара, а целта била да се разчисти достъпът до плажа.

Екоинспекторите определиха с GPS нарушения участък. След съпоставяне със специализираните карти на дюните е установено, че машината е увредила близо половин декар сиви дюни. Мястото попада в две защитени зони и е част от парк „Странджа“.

„Не сме разрушавали нито дюни, нито сме заравнявали. Просто сме зачистили няколко храста. Но и да е в дюни, ние не сме направили нарушение, при положение че сме изчистили достъпа до плажа“, заяви Галин Вълчев, управител на плаж „Ахтопол-Север“.

„От днешната проверка се установи, че трасетата, през които е преминато и са поставени скарите за достъпа на плажа до Ахтопол, са върху сиви дюни. Това е нарушение по Закона за защитените територии. За юридическо лице санкцията е от 1000 до 10 000 лв., а за физическо лице – от 100 до 5000 лв.“, обясни Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.

Плажът на Ахтопол е част от „Натура 2000“. Повече от половината концесионна площ – близо 60 дка, са дюни.

“Всяко лято наказваме и пак това лято ще те накажем въпросния концесионер… Ако се установи, че има разрушаване на дюни, съответно ще бъде незабавно наложена глоба. Съгласно закона, тя е между 10 и 50 000 лв. Промените, които приехме миналата година, бяха именно заради това – да се увеличат драстично глобите, за да може да имат и превантивен ефект“, каза министърът на туризма в предаването „Тази сутрин“.