Трагедия! COVID-19 уби две лекарки

Съпругът на починалата лекарка в Сливен също е с положителна проба за COVID-19. Нели Пандова от София пък е втората жертва на COVID-19

Две лекарки починаха от COVID-19 у нас. Едната е от Сливен, а другата – от София.
Д-р Нели Пандова-Илиева, която работела в Центъра за спешна медицинска помощ в Александровска болница, била с коронавирусна инфекция, след което е изписана с отрицателни резултати. След това е приета в изключително тежко състояние и е настъпил летален изход, съобщава бТВ.
Неяснотите около протичането на заболяването продължават да са повече, отколкото това, което е установено за коронавируса, каза пък ген. Венцислав Мутафчийски.
Д-р Пандова е била под домашно лечение, но внезапно състоянието й се е влошило. Наложило се е да бъде интубирана, но е починала в спешния център на Александровската болница.
„Тревожното е, че е дала две отрицателни проби. Очаква се резултатът от PCR теста, който е направен веднага при пристигането й в болницата. На един от тестовете, взети там, е дала положителен резултат“, обясни ген. Мутафчийски.
„Преди няколко дни има съобщение на хонконгски колеги, които са направил изследване на голяма група пациенти, след като са дали отрицателни резултати. Установено е наличието на вирусни частици“, допълни той.
Италиански лекари също съобщават за девет души, които са прекарали коронавирусната инфекция, изписани са с отрицателни проби, но след това са приети отново с резаразяване.
„Това са тревоги, които винаги сме споделяли с вас. Това поставя под въпрос имунитета, който се изгражда след преболедуването на този вирус“, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.
С положителна проба за коронавирус вече е и съпругът на починалата лекарка в Сливен. Първият му тест е дал отрицателен резултат.
Той е под домашна карантина, а родителите му също са дали положителни проби за коронавирусна инфекция. Те са настанени във Военната болница в града, в добро състояние са.
Цветя продължават да стоят на стълбите на болницата в памет на д-р Илияна Иванова. Снощи колегите й я изпратиха с мълчаливо бдение, аплодисменти и сирени.
Тя е работила в инфекциозното отделение в болницата в Сливен повече от 10 години. Колегите й разказват, че била изключително добър лекар и много всеотдайна.
Завършила е педиатрия и е смятана за един от най-добрите педиатри в града. В последните няколко години д-р Иванова и съпругът й работят в инфекциозното отделение.
През последните 10 дни тя не е била на работа, защото се почувствала зле. Останала е вкъщи под домашна карантина. Лекарска помощ е потърсила в четвъртък, когато й е направен първият тест за коронавирус, който се оказал положителен.
Веднага е хоспитализирана заради тежкото си състояние. Била е в реанимацията на сливенската болница.
Все още не е ясно дали инфекциозното отделение ще бъде затворено за няколко дни.