Черепа подпука Гешев и хунтата, съди ги за грабеж

Заведено е дело срещу държавата пред съответните международни правни институции, съобщи Васил Божков. Ще бъдат съдени Гешев и хунтата, закани се Черепа

Като последствие от незаконното изземаване и неясната съдба на предметите от Колекция „Васил Божков“ от страна на властимащите, e заведено дело срещу държавата пред съответните международни правни институции. Това сподели във Фейсбук бизнесменът – беглец Васил Божков.
Освен това лично ще бъдат съдени Гешев и всички длъжностни лица (чиновници, държавни служители и др.), отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на предметите от Колекция „Васил Божков“, обяви в социалната мрежа Черепа.
„За разлика от прокуратурата в лицето на главния прокурор Иван Гешев, аз вярвам в конкретните и законово издържани обвинения“, добавя той.
Хагската конвенция от 1954 г. и Конвенцията за защита на световното културно наследство от 1972 г. криминализират действия, водещи до разрушаването на културно-историческо наследство и ги класифицират като „престъпление срещу човечеството“, обяснява хазартният бос.
„Грабежът на стотици артефакти от колекция „Васил Божков“ започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата“, припомня той.
„Моите планове бяха да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София. Примерът, който ще ви дам с един от бъдещите експонати в музея е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите“, разказва Божков.
„Закупих този ритон от галерия в Лондон през април миналата година. Иззет е незаконно на 2-ри март тази година. Вече знаете как е опакован и транспортиран. Миналата седмица се появи на свободния пазар. Оставям коментарите на отговорните“, добавя той.