Ще спасят ли ресторантите от фалит с намаляването на ДДС

Според съдия Румяна Ченалова решението за намаляването на ДДС на 9% за заведенията е популистка мярка, която няма да спаси ресторантите от фалит

По-ниското ДДС за заведенията и ресторантите може да влезе в сила още от 1 юни. Сметките на бранша показаха, че по-ниският данък добавена стойност от 9 %, вместо 20, няма да е в полза на крайния клиент, съобщава Нова телевизия.
„Много е важно да видим кога ще влезе ДДС, защото фалитите и съкращенията са в момента. Голяма част от бранша все още не е отворил, а голяма част от нашите колеги вече фалираха“, каза председателят на Асоциация на заведенията в България Ричард Алибегов. А в замяна от бранша обещаха изсветляване на бизнеса и не по-малко приходи в хазната.
Според съдия Румяна Ченалова обаче решението за намаляването на ДДС на 9% за заведенията е популистка мярка, която няма да спаси ресторантите от фалит.
„Може би това е целта. А може би няма пари, а бюджета трябва да се пълни… И може би „След мен и потоп“. Борисов си отива. И нищо не е в състояние да спре процеса. Можем само да го ускорим преди фалита на България“, коментира във Фесбук Румяна Ченалова.
„Борисов ще продължи да си измисля сценарии, от които да излиза като Спасител на нацията, ще създава теми, които да фокусират / изместват/ центъра на общественото внимание, ще се кара пред камерите с подчинените си министри, които после ще потупва по рамото и заедно ще се смеят на наивността ни, ще обещава, ще критикува, ще поръчва социологически проучвания по списък и най-вече ще се хвали. И така до изборите“, добавя тя.
„През това време ще търси пари, защото икономическият колапс ще обхване държавата. Ще се договаря и плаща. Ще се подготвя за изборите. Аз мисля че е време да осуетим всички планове за следващите години робство. НИЕ сме България! За това ще бъда на всеки протест за оставка на правителството!“, добавя съдийката.
Първият протест след извънредното положение ще е утре пред Народното събрание с начален час 12.
11 години стигат, времето е наше!