Драма в къмпинг Градина: Лекари се борят за живота на заразен с коронавирус

Потвърдено е с PCR тест, че софиянецът, почивал на къмпинг Градина, е с коронавирус. Той е с двустранна бронхопневмония. Снощи е преместен в реанимация

Рекорд по заразени с коронавирус отчетоха здравните власти през последното денонощие. 104 са с коронавирусна инфекция.
Междувременно стана известно, че заразата е стигнала и до къмпинг Градина. Там е регистриран първия случай, съобщава Нова телевизия.
Една от стотиците каравани в къмпинга е на 41-годишен софиянец. Преди 48 часа мъжът е хоспитализиран със диагноза двустранна бронхопневмония. Снощи е преведен в реанимация, а вирусът е потвърден и с PCR тест.
Според здравните власти мъжът е пристигнал на морето, след като вече е имал признаци на заразата.
Директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров поясни, че болният столичанин се почувствал зле още в София, но решил, че слънцето и морският въздух ще му повлияят добре и ще се възстанови. Състоянието му обаче се влошило и негов съсед по каравана го транспортирал до бургаската болница.
„Няма придружаващи заболявания. С двустранна бронхопневмония е. От снощи е приведен в реанимация, тъй като състоянието му се е влошило”, добави Паздеров.
Служители на къмпинга днес отказаха да дадат подробности.
„Не знам, нещо му беше лошо на човека”, каза Ивайло, който е служител на къмпинга.
Запитан дали е извършвана някаква дезинфекция от страна на здравни власти, той отговори: „Ако при колегата са идвали – да, но официално мисля, че трябва да дойдат”.
„В същия ден, когато е установен единственият контактен – неговият приятел, е направено предписание на собственика да се извърши дезинфекция около тази каравана, около другата каравана и на целия къмпинг”, обясни д-р Георги Паздеров.
Мъжът, който е транспортирал болния до Бургас, е поставен под 14-дневна карантина в собствената си каравана.
В къмпинга не знаят за болния.
„Притеснително е, но все пак, спазваме условия на хигиена. Не се доближаваме много до хората, с предпазни средства работим”, каза Николай, който е работник.
„Къмпингът е голям, не знам къде е бил заразеният”, коментира Калоян – летовник.
От Регионалната здравна инспекция са установили на място, че караваните разполагат с индивидуални санитарни възли и това им дава надежда, че болният е контактувал с малко хора.