Екоактивисти скочиха заради гаврата с Алепу

Да не се пипа законът за биологичното разнообразие заради Натура 2000, призоваха протестиращите заради строежа на Алепу екоактивисти

Десетки екоактивисти се събраха в 18,30 ч. пред парламента. Те категорично отхвърлят констатацията на институциите, че на плажа не се строи хотел, съобщава бТВ.
„Чувствам се в страната на Алиса, където дюните не са дюни, горите не са гори, работата на багерите по степи и дюни е преминаване, а от днес и четириетажните хотели на плажа са противосвлачищни съоръжения“, коментира във Фейсбук екологът Тома Белев.
Екатерина Раковска от коалицията „За да остане природа в България“ пък обяви пред бТВ, че притеснението им е лъжата, която застрашава българската природа – „лъжата подпорна стена, която е маскирана като хотел“, обясни тя.
Според нея в парламента тече и една друга лъжа – че трябва да се променя Законът за биологичното разнообразие заради Натура 2000. По думите й законът не е необходимо да се променя, а да се прилага.
Повечето от природозащитниците през парламента са с маски, не само заради мерките срещу коронавируса, но и като послание, че няма да мълчат.
„Днес или утре Народното събрание ще гласува изменения в закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и внесени от Емил Димитров, които целят да се подмени екологичният подход в управлението на Натура 2000 с административен, като всичките функции на управление, контрол, мониторинг, изследвания и планиране се концентрират в ръцете на директорите на РИОСВ и министъра“, обясни Белев.
„Цели се да се премахне научният подход за управлението на Натура 2000 като функциите за планиране се прехвърлят на структури назначавани от министъра и директорите на РИОСВ, а БАН и университетите бъдат изключени от процеса. Стремежът им е да се премахне прякото участие на собственици, бизнес, общини и НПО от процеса на управление на зоните, като то се концентрира в РИОСВ и съвети назначени от директорите на РИОСВ. Заинтересованите страни нямат да имат право да изкажат своите позиции по основните действия за Натура 2000 мрежата, като определяне на целите, режимите и мерките в защитените зони“, предупреди екологът.
„С промените се цели да се обезсмислят процесите по издаване на заповедите за защитените зони и забавят тези за изработване плановете за управление, да се обезличат функциите на съществуващите структури за опазване на биологичното разнообразие, като дирекции на национални и природни паркове, общински и частни инициативи“, добави той.
„Стремежът е да се забрави за разработените чрез ОПОС 2007-2013 планове за управление за защитени зони и защитени територии и те мотивирано да се изхвърлят в коша, да се използват средствата от ОПОС 2014-2020 вместо за биологично разнообразие за заплати на нови 120 души назначение в МОСВ и РИОСВ“, коментира Белев.
„Изпратихме безброй становища и загубихме десетки часове в „обсъждания“ и нищо. След като не може с добро, ще трябва да покажем как става с лошо. МОСВ така и не разбра за 20 години, че Натура 2000 мрежата е предназначена за опазване на природата, а не за поръчки на приятелски фирми да пишат документи и да изливат ненужен бетон или за назначаване на политически привърженици на държавната работа“, сподели в социалната мрежа екологът.