ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА!

Джулай за Натура 2000 – за да имаме къде да посрещаме изгрева!

Джулай си е наша българска традиция – някъде по морето да посрещнеш изгрева и да се радваш на свободата, слънцето и природата.
🌅☀️💚🌊
Нека тази година всеки от нас, където и да сме у нас и по света, да кажем, да покажем, че искаме да остане природа – незастроена, чиста, дива и жива.
🌈🌳🌄
На плажа, от върха на планината или от покрива на блока, от терасата – с една снимка или видео от изгрева, с един надпис от мидички или с плакатче.

Нека всички отправим едно и също послание, като изпишем или изречем един и същи призив, с тези думи:
ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА!

Да насочим енергията на Джулая, на радостта от живота и надеждата, която ни дава светлината – за опазването на нашата прекрасна природа!

Всеки е свободен да вложи творчество и въображение в начина, по който ще покаже своята подкрепа =) Ще е прекрасно да сме колкото може по-шарени, позитивни, креативни, цветни! А най-важното е, че сме истински!

За да се обединят посланията ни, нека в публикациите си (снимки, видеа, лайвове) да сложим и еднакъв хаштаг – #ДжулайЗаПРИРОДА
Може да си сложите и рамка на профилната снимка – https://www.facebook.com/morebezbeton/posts/115460340219607

––––––––––––
Събитието се провежда с подкрепата на Коалиция ЗаДаОстанеПРИРОДА – www.forthenature.org
––––––––––––

10 града и още няколко места по плажове и планини протестирахме на 25 юни срещу промените в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и за истинско опазване на Натура 2000, което да не позволява строежи в малкото останали незастроени природни кътчета по морето.
(Долу ръцете от Закона! Долу ръцете от морето, планините, реките! – https://www.facebook.com/events/2281239505347549/)

В резултат ГЕРБ оттеглиха част от предложенията за промени в ЗБР, а БСП поискаха изцяло да не се променя законът. В навечерието на Джулая – на 30.06 парламентарната Комисия за околната среда и водите инициира кръгла маса, на която би трябвало да се чуе гласът и на истинските природозащитни организации.
✊🌿
Нека всички ние поискаме не само да не отслабва защитата на Натура 2000 чрез тези законови промени, но и тя да бъде по-силна. Нека поискаме вече започналите строежи в зони от Натура 2000 да бъдат окончателно спрени, а увредената природа – възстановена. Доколкото е възможно. Защото няма как „инвеститорът“ да изгради дюни, които се сформират десетки хиляди години. Но има как поне малкото останали гледки на красива природа да се запазят.
🌄🌺☀️🌸🌅
За да имаме къде да посрещаме изгрева на Джулая и следващите години!

–––––––––

Ако имате възможност и желание, можете да се присъедините на място към това събитие – „Джулай за природа – шествие до Алепу“ – https://www.facebook.com/events/1156464914729767
🤘🌅🌊
Събираме се на Шофьорския плаж, под Созопол, като ще е най-хубаво там да посрещнем изгрева заедно, но може да дойдете и направо за шествието – към 7 часа на 1ви юли ще се отправим по Шофьорския плаж, за да пренесем енергията на Джулая до мястото, където се намира т.нар. „подпорна стена“… Да покажем по прекрасен начин, че природата има нужда от нашата жива човешка подкрепа, а не от бетонни подпори 🌈☀️💙

––––––––––
Където и да се намираме на 1ви юли сутринта, нека посрещнем изгрева на Джулая с мисъл за природата, без която не можем ♥