(НЕ)вероятно: На плаж Алепу не се строи сграда, а 4-етажна стена?

Директорът на РДНСК – Бургас Милен Ненчев разкри, че на плаж Алепу всичко е законно, построена е стена, която спира свлачището и започва строеж на хотел

Строежът на плаж Алепу е зрителна измама. Обектът е на четири нива, но се оказва, че сградата не е сграда, са само прилича на сграда. Поне това се опита да обясни пред медиите директорът на РДНСК – Бургас Милен Ненчев.
„Строежът е разрешен през 2018 година. Собственикът има разрешение за строеж за поетапно строителство. Първият етап представлява изградената стоманобетонна конструкция и това е подпорно съоръжение – стена, която подпира всички земни пластове зад нея. Регламентирано е в разрешението за строеж“, обясни Ненчев.
„Установихме, че този етап е изпълнен. Вторият етап предвижда изграждането на сграда в източна посока на подпорното съоръжение. До момента не са започнали дейностите по нейното изграждане. Това е видно от проекта, т.е. освен подпорното съоръжение нищо друго не е налично“, добави той.
„Четирите нива, които са изпълнени, не са от сграда, а това представлява укрепително съоръжение. Така е отразено в проекта. Това е само стоманобетонна конструкция. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея“, заяви шефът на РДНСК-Бургас.
„В най-ниската си част сградата, която ще е в източна посока от изграденото вече съоръжение, ще е едноетажна и ще стигне до оградата на строежа“, добави той.
След като е дадено правото на собствениците на имоти да реализират дадено инвестиционно намерение и то не противоречи на закона, няма как аз или който да е да го оспорва, каза пък Йорданка Кльостерова от Община Созопол
„Това, което виждате е само една сурова конструкция, която има единствено укрепителна роля на този етап. В момента се извършва мониторинг на съоръжението. Има достатъчно голям брой точки, които се проверяват от геодезисти. Когато се установи, че свлачището е укрепено и няма проблем да се продължи с втория етап, тогава ще стартира втория етап“, заяви управителят на фирмата по строителен надзор на обекта Калоян Костов.
Някак странно е да повярваме, че това на плаж Алепу е зрителна измама. На снимките, разпространени от „Бетономорие“, се вижда ясно сграда с килийки като стаи. Симпатизантите на управляващите обаче не е нужно да вярват на очите си, а на тези, които застават пред камерите и обективите, за да ни убедят в това, което поне на пръв погледсе разминава с реалността.