Нова проверка на Алепу, прокуратурата атакува строежа

Според държавното обвинение разрешението за строежа на обекта в местността Алепу е нищожно. Проверяват дали строежът пречи на птиците да гнездят там

Прокуратурата атакува строежа в местността „Алепу“ край Созопол. Според държавното обвинение разрешението за строеж на обекта е нищожно, съобщава бТВ.
Междувременно всички контролиращи институции се събраха днес на място за нова инспекция.
Протестът на прокуратурата на практика спира строежа, пишат от обвинението. Проверката е установила, че първото разрешение от февруари 2018 г. е за укрепване на свлачище.
Половин година по-късно възложителят декларирал, че няма да се възползва от него и че в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.
Две седмици след това Община Созопол издава ново строително разрешение за етапно строителство.
Часове след решението на ВАП, институциите проверяваха на място какво е построено до момента и дали строежът пречи на гнездовия период на птиците.
На втория етаж на строежа се вижда ясно асансьорна шахта и изградени стълби, които водят към горното ниво.
Кметът на Созопол Тихомир Янакиев нарече казуса „Алепу“ заплетен възел и обясни, че сега топката е в съда. А природозащитници са категорични, че няма да спрат с протестите.
„Искаме и премахването на строежа. Искаме най-вече по цялото черноморско крайбрежие да спре това строителство на различни сгради, които нямат място там“, категорична беше Кремена Вътева.
Собственикът на земята и дружеството, носител на правото на строеж, съобщи, че на обекта не се извършват строителни дейности. „Уверени сме, че единствено компетентната позиция на прокуратурата и съда е в състояние да установи фактите и тяхната законосъобразност“, добави той.
Окръжна прокуратура – Бургас е внесла в Административния съд в крайморския град протест да се обяви за нищожно, разрешение за строеж от 10 септември 2018 г. на името на „Алепу вилидж“ издадено от главен архитект на община Созопол за курортния комплекс, съобщават от пресцентъра на обвинението.
На 5 юни тази година ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос Свети Тома и т.н. Шофьорски плаж и да представи обобщен доклад.
В доклада на ДНСК са изложени и други констатации, изясняващи действителното положение по случая.
След анализ на всички получени материали, от ВАП отбелязват, че съгласно чл. 156 ал. 5 от ЗУТ разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото вече в сила такова не подлежи на отмяна. Въз основа на това от обвинението заключават, че всяко следващо разрешително, засягащо същия поземлен имот и участници в административното, е нищожно.
Протестът следва да спре и изпълнението на разрешителното на строеж, издадено на 10 септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол.