Подпорната стена на Алепу била с три стълбища и асансьорни шахти

Може строежът на Алепу да бъде изкаран всичко и дори буркан със зелен фасул, но е бъдещето ваканционно селище, коментира природозащитник

Строежът на Алепу може по документи да бъде изкаран всичко и дори буркан със зелен фасул, но е бъдещето ваканционно селище. Това каза пред камерата на БНТ Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“.
Мащабната постройка на плажа в Алепу по документи е укрепителна стена, която трябва да предпазва брега от активирало се свлачище. Визията обаче напомня на новостроящ се хотел. Това предизвика недоволство в социалните мрежи и последвала проверка от институциите на място. Подобна проверка имаше и през март миналата година. Проверката вчера установи, че нарушение няма.
Спас Узунов сподели, че следи казуса от самото му начало. В района имало свлачище, което е било неактивно, но през 2015 г. започват в горната част на терена да се извършват сондажни работи, чиято цел е да активира свлачището.
По думите му това е мотив, за да бъде направена подпорната стена и до нея хотел.
„Част от тази постройка естествено изпълнява функцията на брегоукрепително съоръжение, но предната част на тази постройка за мен ще бъде бъдещият хотел“, каза Узунов.
Най-лесно да се провери това е като се види дали във вътрешната част на конструкцията има стълбище и асансьор.
Пред бТВ пък природозащитникът разкри, че подпорната стена на Алепу има три стълбища и три асансьорни шахти. Това я прави уникална. Такова чудо няма никъде.
Според него свлачището умишлено е активирано, за да бъде укрепено с изграждането на ваканционен комплекс. По този начин се нарушава изискването в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие постройките в Зона А да са с по-ниско строителство с височина до 7 метра и половина.
„Преди няколко години бяхме свидетели как това свлачище беше умишлено активирано чрез изработване на сондажи в горната част и наливането им с вода. Целта беше да има мотив, за да бъде укрепен този район и чрез това да бъде изграден и съответният хотел“, обясни Спас Узунов.
Разрешението за строеж на масивната постройка на плажа в защитената местност Алепу, е издадено през 2018 г. от вече бившия главен архитект на Община Созопол Светлозар Рашков. Пред камерата на националната телевизия той каза, че е допуснат навремето ПУП. За това строителство аз нямам вина, оправда се Рашков. Просто при мен са дошли едни изрядни документи, всичко е наред и съм издал строителното разрешение, добави той.
Кметът на Созопол започна вътрешна проверка относно издаденото разрешително.
В момента не се извършват строителни дейности, тъй като се чака становище на „Геозащита“, което да разреши втория етап строителството, а именно изграждането на хотелска част.
В началото на пътя вече е поставена бариера, а пред обекта има шезлонги и чадъри, които според концесионера ще бъдат безплатни за летовниците. Дали обаче те ще могат да стигат до тях?