Политолог заговори за преврат, Бойко Борисов бил комунист

Гнусните комунистчета от ГЕРБ направиха държавен преврат, коментира политолог. Борисов е комунист, твърди проф. Егений Дайнов

Ако и сега не разбирате, че гнусните комунистчета от ГЕРБ направиха държавен преврат, разрушавайки конституционния ред – заслужавате си ги. Така политологът проф. Евгений Дайнов коментира стремежът на управляващите да вкарат в затвора политици от извънпарламентарната опозиция.
„Очаквам нАучни съображения от всички „-лози“, напазарувани от Бойко в последните месеци за по 30 сребърника. И от целокупната народна интелигенция“, сподели той във Фейсбук.
„ГЕРБ върнаха часовника към 1953 година. Да, при комунистически режим като на Борисов, всеки гражданин може да бъде осъден за изказване на мнение. Като например, че Борисов е комунист от най-примитивните, казвам аз“, сподели проф. Дайнов в социалната мрежа.
Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пък разкри преди няколко дни във Фейсбук как специализираните прокуратура и съд се използват като бухалки срещу опозицията.
„Струва си да си припомним какво представляват специализираните прокуратура и съд, доколкото днес ще има своеобразна кулминация в тяхната дейност. Първоначално, те бяха замислени като пропагандна еманация на “волята” за реформи и борба с престъпността на първото правителство на ГЕРБ“, разказва бившият правосъден министър.
„Тогава, под личното водачество на Борисов и Цветанов, тази “воля” беше конкретизирана в поредица от шумни акции, които винаги включваха политическа поръчка, бруталност при реализацията си, пропагандна шокова вълна (с вечното съдействие на Пеевски) и тежък конфликт със всеки съдия, който не съучаства във всичко това“, припомня той.
„Не знам дали някой води сметка каква е сумата, която всички ние платихме под формата на обезщетения за всичко това. Останалата цена е неизчислима“, коментира опозиционният лидер.
„Още тогава, с помощта на Цацаров, който беше оценен като съдията с “по-особена наказателна политика” и привлечен да разработи законодателната рамка, специализираните структури бяха оценени от ББ и ЦЦ като възможност:
– Да се имитира съдебна реформа чрез създаването на нови структури, без да се решава централният проблем на правосъдието: политическото влияние и превръщането на прокуратурата в основна негова бухалка;
– Да се заобиколят непокорните софийски съдилища и да се създаде парален прокурорски съд;
– Да се осигури гумен печат за всевъзможни репресивни акции и за превръщането на мерките за задържане и следствието в самостоятелни инструменти за инквизиция, пречупване и публично унижение“, припомня Иванов.
„Подобни специализирани структури са характерни за всички авторитарни и диктаторски режими, които решават да се легитимират през борбата с корупцията и “криминалните фактори”, които неизбежно се опитват да съборят стабилността“, добавя той.
„Разбира се, на практика това се превръща в полеви трибунал със специално подбран “лоялен” и не много замислящ се персонал, който се използва за пропагандни акции и разправа с опозицията и непокорните журналисти. Неслучайно, подобни извънредни съдилища са забранени от всички възможни стандарти за независим съд, включително българската конституция“, коментира Христо Иванов.
„В периода 2009 – 2013г. ГЕРБ пристъпиха към създаването на тези структури с цялата законодателна и пропагандна бруталност, на която бяха способни. Тогава обаче, силната опозиция на здравата част от професионалната и експертната общност успя да ограничи размаха на това законодателно чудовище и в юрисдикцията на спец съда и прокуратурата не бяха включени “политическите” казуси и корупцията. Горд съм, че имах възможност да участвам в това усилие от самото му начало до днес“, сподели той.
„Първото бламиране на това начинание дойде, когато бяха обявени конкурсите за попълване на новосъздадените съдийски бройки. И, въпреки обещанията за по-добри условия и по-доброто заплащане, се оказа, че няма кандидати за всички места! Разбира се, това далеч не създаде условия за особено качествен кадрови подбор. Не че някой си е поставял подобна цел изобщо… В крайна сметка, тези структури се превърнаха в хвостохранилище за едни специфични кадрови процеси: потоците от кадри от следствието, МВР академия, всякаквите печатници за дипломи, създадени по почина на благоевградско-воденичаровския модел“, обяснява бившият правосъден министър.
„Всичко това беше започнало да нахлува в съда и прокуратурата под благия поглед на ВСС, който ще остане в историята със скандала около Красьо Черния. Разбира се, винаги има изключения. Надявам се днес и занапред, точно те да надделеят. Знаем, обаче, за изключението и правилото“, добавя той.
„Това, което ГЕРБ и Цацаров не успяха да свършат до 2013 г., беше довършено след 2016 г. на няколко законодателни порции. Към юрисдикцията на спец съда и прокуратурата бяха придадени политическите казуси и корупцията. Беше създаден и монстърът КПКОНПИ. Така пропагандно репресивната структура се превърна окончателно в извънреден политически съд“, разказва съпредседателят на „Демократична България“.
„Второто бламиране беше посочването (по чисто вътрешно политически причини в САЩ) на кадър от тези спец съда като корумпиран точно от онези, пред които управляващите искат да се докарат как се борят с корупцията чрез въпросния спец съд. Без САЩ дори да споделят данните, на които основават това решение. Трудно е да си представим по-голяма демонстрация на липса на доверие“, добавя той.
„Преминаването към настоящия открито репресивен етап на олигархичния режим в България, обслужван от Борисов и ГЕРБ и дирижиран от Сараите на Доган и Пеевски, беше завършено с избирането на Гешев за главен прокурор и главен екзекутор. Още като прокурор по делото КТБ и заместник главен прокурор, Гешев беше доказал изключителната си полезност – готовност да обслужва по най-сопаджийски начин Сараите и Пеевски, да участва в открито политически акции, да обслужва заграбване на бизнеси и активи, да замита следите на онези, които не трябва да бъдат пипани, да влиза в тон и да координира действията си с Пеевската пропагандна машина“, коментира Иванов.
„Хиперактивността на Гешев в използването на новосъздадената спец-структура като бухалка започна с публичния линч над Иванчева. Още тогава предупредихме, че това е само ордьовър. Последваха цяла редица подобни пропагандни акции. Дори когато ставаше дума за хора, които очевидно отдавна трябваше да бъдат клиенти на прокуратурата, начинът, по който беше подходено към тях, нямаше нищо общо с правосъдието. Зад тези акции винаги прозираха или политически мотиви или откровена експроприация на бизнес и активи“, добавя той.
„Същевременно, Гешев и спец структурите показаха завидна готовност да си затварят очите за други крещящи казуси. Фразата “не съм си причинил да чета” за материалите за комуникациите между Божков и Горанов и Борисов, ще остане като емблема на този арогантен избирателен подход“, пише бившият правосъден министър в социалната мрежа.
„Този вихър от акции имаше и друга цел – да подготви контекст, в който “никой няма да може да каже нищо” за репресиите срещу опозиционни медийни и политически фигури. Атаката срещу самата възможност за някакво инакомислие върви паралелно с експроприация на антикорупционното говорене“, добавя той.
„Атаката срещу частната собственост и свободен бизнес е рамкирана като възстановяване на историческа справедливост за приватизацията извън всякакви срокове на юридическа, житейска или бизнес давност. Напоследък, към всичко това се добави и евроатлантически пропаганден целофан“, обяснява Христо Иванов.
„Днес това трябва да бъде казано ясно и без всякакви заобикалки: прегрешенията, за които са преследвани Иво Прокопиев и Трайчо Трайков, не са в кориците на делото EVN, а в тяхната публична позиция и роля. Това дело не се води по никакви правни причини, а като част от смачкването на всичко, което може да противостои на задушаването на българската демокрация. В тези моменти всеки се определя къде стои, дори и ако мълчи и мижи“, добавя той.
„И, понеже знам какво ще се полее, ще разкажа за една размяна на реплики, която имах онзи ден с фигура от ГЕРБ. На моя критика, човекът сподели, че се надявал скоро да излезе от политиката. Попитах го дали мисли, че ще му позволят да го направи, на което той каза, че се надявал, че българския съд запазвал някаква независимост и обективност. Каква ирония само! Хората, които направиха всичко да затрият каквато независимост беше развил съдът и участваха в създаването на това репресивно и противоправно чудовище, се надяват, че съдът няма да е съвсем доубит към момента, в който ще се опитат да се пуснат от хорото…. Дето се казва, палете свещи за „толупите“, „анархолибералите“ и „десните екстремисти“ като нас“, споделя Христо Иванов.
„Та, искам да кажа на всички – пропагандисти, тролове, труженици от всички нива на управлението, всякакви персони, прилепнали към хранителните вериги около Борисов, както и на бизнесмените и гражданите, които мислят, че това няма общо с тях. Гледайте внимателно какво се случва по делото EVN, защото гледате в бъдещето, своето и на страната си. Каквото и да се случи днес, апетитът идва с яденето, а размахът с “накървавяването”. Веднъж създадени, тези чудовищни бухалки няма да бъдат използвани само за някои и само за кратко“, предупреждава той.