Прокуратурата се издъни със списъка на богатите

 Оказа се, че Атанас Бобоков не е автор на списъка на богатите, намерен в сейфа му, бизнесменът го взел от книгата на Григор Лилов за най-богатите българи

Лист хартия събра на едно място „големите“ в бизнеса. Списъкът с имена и суми беше открит в дома на бизнесменът Атанас Бобоков. Оказа се, че той го е взел от книгата на разследващия журналист Григор Лилов „Най-богатите българи“, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.
„Самият списък е много интересен най-вече заради имената, които са вътре. Това са всички хора, които направиха пари по време на Прехода – последните 30 години. Това са хора, които с икономическите си възможности движат и политиката, и икономическото развитие на България“, заяви разследващият журналист Димитър Илиев.
А според експерта по национална сигурност Николай Радулов, списъкът представя българските бизнесмени от миналото и настоящето.
„В списъка има бандити – живи и умрели, има и забогатели нечестно, има и хора, които са много креативни. Не трябва да слагаме един генерален извод, че всеки който е богат, е мошеник, разбойник и крадец“, допълни Радулов.
Кой какъв е и с какъв финансов ресурс разполага, е интересувало Бобоков, който си водил бележки. Според експертите сам по себе си обаче списъкът не е доказателство за схема, а има само спорна информационна стойност – за състоянието на богатите българи, при това – далеч не всички. Но част от тях – конкуренти на Бобокови.
„Няма богат човек в България, който един или друг ден да не си направи равносметка къде се намира той сред богатите. Тези равносметки по принцип не са опасни, защото богатството, като изключим когато е вследствие на кражби и престъпление, произлиза от произведен продукт“, обясни експертът.
„Във всеки сейф един бизнесмен може да има такъв списък, взет от незнайно къде с информация, получена от незнайно къде. Въпросът е оттук нататък какво следва? Какъв знак е от прокуратурата излизането на този списък? Според мен е продължение след арестите на Баневи, на Ветко Арабаджиев, на Васил Божков – това е продължение на една политика за търсене на някаква справедливост“, каза пък Димитър Илиев.
Атанас и Пламен Бобокови притежават фирми за моторни масла и акумулатори. Според прокуратурата братята са имали протекции от екоминистерството за преработка на отпадъци и спестяване на големи разходи за транспорт на боклук извън страната.
Мистериозният списък бе разпространен от прокуратурата едва ли не като улика, която може да закопае лошите богаташи. Оказва се, че той няма никаква стойност, макар че в него има имена и на бандити, и на хора, за които не може да се каже, че са забогатели по нечестен начин. След поредната издънка стана ясно, че като няма доказателства срещу „омразните“ богаташи и мръсния им бизнес, хората на Гешев вадят списъци, преписани от книжки. Излагацията е пълна. Накрая Бобоков ще помаха на момчетата, които са използвани от конкурентите му като бухалка и ще одруса България заради причиненото му неудобство в ареста, а като истински Ганьовци властниците ще се тупат в гърдите и ще повтарят с гордост „Ние ги хващаме, те ги пускат“. Тези приказки вече сме ги чували. Време е да сменим плочата, да сменим системата и да разкараме дъртите грешници, заради които тънем в бедност и мизерия!